JOHN HILLCOAT

GEBOREN 1961 in Queensland, Australië

BEROEP schilder, videoclipmaker en filmregisseur

BEKENDSTE WERK

MUZIEKVIDEO’S

Hillcoat draaide verschillende muziekvideo’s waaronder Australia (1996) van Manic Street Preachers, You Don’t Care about Us (1998) van Placebo en Time Is Running Out (2003) van Muse. Met zijn jeugdvriend Cave maakte hij clips voor onder meer Nick the Stripper (1981) van The Birthday Party, en The Ship Song (1990) en Do You Love Me (1994) van Nick Cave & The Bad Seeds.

THE PROPOSITION (2005)

Een zweterige misdaadwestern in de Australische outback over de criminele gebroeders Burns (Guy Pearce, Danny Huston en Richard Wilson) naar een scenario en met muziek van Nick Cave.

THE ROAD (2009)

Een ijzingwekkende adaptatie van Cormac McCarthy’s gelijknamige doemroman, met Viggo Mortensen als de vader die zich in een postapocalyptisch braakland over zijn zoontje ontfermt. Cave componeerde de muziek, samen met Bad Seed Warren Ellis.

NICK CAVE

GEBOREN 1957 in Warracknabeal, Australië

BEROEP componist, zanger, schrijver en scenarist

BEKENDSTE WERK

FROM HER TO ETERNITY (1984)

Na het opdoeken van het onnavolgbare postpunkcombo The Birthday Party zette Cave met bravoure zijn solocarrière in, met aan zijn zij onder meer multi-instrumentalist Mick Harvey, Magazine-bassist Barry Adamson en de van Neubauten geleende Blixa Bargeld op gitaar. Een heerlijk rauwe debuutplaat met klassiekers als het neurotische titelnummer en – als bonustrack – de Elvis-cover In the Ghetto.

MURDER BALLADS (1996)

Met de sensuele doemballade Where the Wild Roses Grow scoort Cave zijn grootste (en eigenlijk enige) hit aan de zijde van Australisch popprinsesje Kylie Minogue. Andere memorabele songs op dit negende Bad Seedsalbum zijn Henry Lee – een duet met toenmalig lief PJ Harvey – en de dronken Dylancover Death Is Not the End.

THE DEATH OF BUNNY MONROE (2009)

Drugs, seks, familie, geweld en religie. Dat zijn de zaden waaruit de lyrics, gedichten, toneelstukken en boeken van domineeszoon Cave steevast ontspruiten. Zo ook in het geval van zijn tweede roman, uit 2009, een road novel over een seks-, drugs- en alcoholverslaafde deur-tot-deurverkoper die met zijn zoontje richting Brighton trekt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content