Tabletcomputers zijn hotter dan ooit. Begin januari werd de CES-beurs in Las Vegas overspoeld door niet minder dan zestig nieuwe modellen. Opvallend is dat de bekende computermerken daarbij concurrentie krijgen uit de hoek van smartphonefabrikanten zoals RIM (Blackberry), HTC en Motorola. Niet verwonderlijk, want veel tablets zijn in se een kruising tussen een draagbare computer en een geavanceerde mobiele telefoon.

DE POPULAIRSTE VAN DE KLAS

Hun compacte afmetingen, intuïtieve bediening via een aanraakscherm en eenvoudige ontwerp maken dat tabletcomputers momenteel bij de consument op veel aanhang kunnen rekenen. Een bijkomend groot voordeel ten opzichte van een traditionele desktopcomputer of een laptop is dat tablets op slechts enkele seconden tijd geactiveerd en verbonden kunnen worden met het internet. U hoeft dus niet minutenlang te wachten tot het besturingssysteem is ingeladen, maar u kunt meteen beginnen te surfen. Dat maakt de toestellen uitermate geschikt voor huis-, tuin- en keukengebruik. Intensieve gebruikers graaien sneller naar hun tablet om de tv-programmatie te raadplegen, een recept op te zoeken of het laatste nieuws te volgen dan dat ze een tijdschrift, kookboek of krant ter hand nemen. Meteen een van de redenen waarom steeds meer uitgevers hun publicaties online of in downloadbare digitale vorm ter beschikking stellen.

IPAD 2

Naast het veel bredere concurrentiële aanbod aan toestellen zijn er dit jaar nog twee factoren die een belangrijke rol spelen in het verder doorstoten van de tabletcomputer op de consumentenmarkt. Apple mag dan niet de uitvinder zijn van de tablet, de iPad is het afgelopen jaar wel ongemeen belangrijk geweest in het hip en gewild maken van dit draagbare computertype. Van de vorig jaar bijna negentien miljoen verkochte tablets waren vier op elke vijf exemplaren een iPad. Deze maand viert het toestel zijn eerste verjaardag, zowat simultaan met de komst van de iPad 2. Hiermee hoopt Apple zowel de twijfelaars te overtuigen die nog geen iPad kochten, alsook de huidige eigenaars te verleiden die de laatste technologie belangrijk vinden.

HONEYCOMB

Met Honeycomb introduceerde Google zopas de nieuwste 3.0 versie van haar Androidbesturingssysteem. De meeste met Apple concurrerende tabletmerken draaien op Android, maar boeten aan gebruiksvriendelijkheid in omdat het besturingssysteem in wezen gemaakt is voor smartphones. Honeycomb is de allereerste versie die specifiek op tabletcomputers is toegespitst. Deze nieuwe versie bevat onder meer een verbeterde gebruikersinterface met navigatiebalk, multitasking- mogelijkheden waarbij applicaties in meerdere vensters naast elkaar kunnen worden geopend, én een krachtiger internetbrowser. De Xoom van Motorola is de eerste tablet die op Honeycomb draait. Sommige analisten voorspellen dat het aandeel van de iPad tegen 2015 – onder meer door het verbeterde Androidsysteem – zal worden teruggedrongen tot twee op de vijf verkochte exemplaren.

DOOR DIMITRI DEWEVER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content