Frederik Goossens Jazzrecensent bij Knack Focus

Elke muzikant heeft een plaat die hem heeft doen beslissen: aan dit instrument wil ik mijn leven wijden. Deze week: de eyeopener van Fulco Ottervanger, pianist van De Beren Gieren, die op 3/10 hun tweede cd A Raveling presenteren in de Gentse Handelsbeurs (een double bill met Too Noisy Fish).

FULCO OTTERVANGER: It’s About That Time is een van de eerste liveopnames van Miles Davis die voluit elektrisch gaat. De band is retestrak, met Dave Holland en Jack DeJohnette die de muziek onweerstaanbaar voortduwen en Chick Corea, Wayne Shorter en Miles die enthousiast in de grooves duiken. Ja, het is een harde, wat brutale plaat. De opname is ook megaoverstuurd. Heel lekker en heel inspirerend.

Met je andere groep Marvelas Something sta je zelf met één been in de harde rockmuziek.

OTTERVANGER: En dat sluipt bij De Beren binnen, natuurlijk. Ook die blues die steeds uit de muziek van Miles druipt, is een belangrijk ingrediënt van onze muziek. Of die typisch vuile sound van zijn fusionbands. Ik hou van die kleine slordigheidjes.

Ik vind op A Raveling ook minder echte solo’s terug. Steeds vaker spelen jullie met sferen en contrasten.

OTTERVANGER: Daar is goed over nagedacht. We hebben gezocht naar het typische karakter van elk nummer. Dan vroegen we ons af: moeten we hier per se een jazzsolo spelen en gaan riedelen over een akkoordenschema? Of kunnen we hier iets anders mee? We zijn in feite meer als een rockband gaan denken.

Bij de nummers staan ook geen componisten vermeld?

OTTERVANGER: Vaak kom ik zelf opdagen met een stel noten die me onderweg, op de trein of zo, te binnen zijn geschoten. Maar de muziek valt pas in de plooi nadat we er met zijn drieën aan hebben geknutseld. We zijn niet bang om nieuwe dingen uit te proberen, ook niet op het podium. Soms gaat het wel eens mis, maar dat houdt het fris en spannend.

Jullie doen alles zelf – opname, persen, distributie, verkoop – terwijl je dat evengoed aan een label kunt overlaten. Zijn jullie zo koppig dan?

OTTERVANGER: We cultiveren onze eigenzinnigheid graag, ja. Het hoort er wat bij. Maar we willen met zo’n cd ook iets aparts en moois presenteren. Kleine hebbedingetjes. Hoesjes vinden we dus erg belangrijk, bijvoorbeeld. Bovendien konden we niet zo meteen bedenken wat de meerwaarde is van een platenlabel voor een jong jazzgroepje als De Beren.

Jullie debuut werd erg goed onthaald. Wordt dit de plaat van de bevestiging?

OTTERVANGER: Ik ben er in elk geval erg trots op dat De Beren steeds beter worden. En wie weet, kunnen we met deze plaat ook het buitenland kraken? Nederland begint langzaamaan te zwichten, nu de rest nog.

MILES DAVIS

Live at the Fillmore East, March 7, 1970: It’s About That Time

Columbia/Legacy

2001

FREDERIK GOOSSENS

Partner Content