BLAKE VERSUS ALEXIS

Dimitri Dewever medewerker Trends

Hak in het tijdperk van de Drie Koninkrijken als Chinese generaal aan de lopende band rivaliserende facties aan mootjes in Dynasty Warriors 8.

ACHTERGROND

Dynasty Warriors begon zijn carrière zestien jaar geleden op de eerste PlayStation en kende aanvankelijk alleen bijval in Japan. Bij elke release van een nieuwe episode – gemiddeld één om de twee jaar – groeide het aantal Europese en Amerikaanse fans van de reeks gestaag. De interesse was in het Westen nog nooit zo groot als vandaag, ook al is de franchise bij ons nog steeds een vreemde eend in de bijt. Kan dit nieuwe deel in Vlaanderen een grote doorbraak forceren of blijft het spel hier beter nog eventjes onbekend én onbemind? We knokten ons een weg naar het antwoord…

CONCEPT

De verhaalmodus bestaat uit vier hoofdstukken, waarbij je in de huid kruipt van telkens een andere aanvoerder van een van de Chinese koninkrijken. Vanuit het perspectief van zeventig verschillende speelfiguren, gebaseerd op de veertiende-eeuwse romance van de Drie Koninkrijken, ontpopt zich een stroom van veldslagen waarbij het offensief en defensief aanvoeren van je troepen even belangrijk is als het zelf in de weer zijn met opwaardeerbare zwaarden, stokken, bijlen en hamers. Opdrachten, doelwitten en reacties verschijnen als tekst/ dialoogberichten onderaan op het scherm. Een kaartje rechtsboven geeft een overzicht van het gebied, van de locatie van de eigen en vijandelijke eenheden én van waar er klappen vallen.

HIT HARD!

Meestal komt het erop aan zo veel mogelijk tegenstanders in de pan te hakken en de eigen troepen te hulp te snellen. Elke uitgeschakelde rivaal levert een KO-punt op. In de praktijk vallen de soldaten bij bosjes en stapelen de lichamen zich razendsnel op. Dit is hakken en slaan in de hoogste versnelling: te voet, in het zadel van onder meer paarden en olifanten én met mobiele katapulten. Je kunt steeds kiezen om de opdrachten tactisch of als een executiebeul te volbrengen. In tegenstelling tot wat de eerste uren met de game doen vermoeden, leidt logisch nadenken alvorens blindelings te handelen vaak tot succesvollere resultaten. Toch ligt de focus wel degelijk op actie en reactie, en dan pas op strategie. Dit is verre van een schaakspel.

VERDICT

Wie niet vertrouwd is met de reeks, vindt in Dynasty Warriors 8 een perfecte introductie, die het best gesmaakt wordt in korte sessies. Fans van het eerste uur ontdekken een game die technisch voortborduurt op de vorige editie, maar inhoudelijk en structureel elementen uit de hele reeks bundelt en die als een soort best of serveert. Bovendien is de nieuwe Ambition Mode, waarbij je een basis uitbouwt en populariseert, een fijn toemaatje. Ondanks de belabberde metalsoundtrack en middelmatige vormgeving een ideale titel om de zomer mee te overbruggen. Houd er wel rekening mee dat de Xbox 360-versie te kampen heeft met een paar grafische euvels. De PlayStation 3-editie geniet in dit geval de voorkeur.

DYNASTY WARRIORS 8

PLAYSTATION 3, XBOX 360? KOEI

GAMEPLAY ***

GRAFIEK **

GELUID **

DIMITRI DEWEVER

Partner Content