DUIMEN MAG. BLACKBERRY, DE NIEUWSTE HYPE IN DRAADLOZE COMMUNICATIE, IS ER NU OOK VOOR particulieren en kleine zelfstandigen.

WWW.MOBISTAR.BE

WWW.BASE.BE

BlackBerry bij Mobistar en Base

Een beetje Belangrijke Manager loopt tegenwoordig niet meer rond met een gewone gsm, zelfs niet met een smartphone. Nee, een BM heeft tegenwoordig een BlackBerry op zak. Het toestel, zo groot als een hand, dankt zijn succes aan zijn gebruiksvriendelijkheid. Je moet onderweg niet meer, zoals bij een smartphone, zelf af en toe eens controleren of er nieuwe mails zijn, want elk bericht wordt automatisch doorgestuurd (zoals een tekstbericht of sms op een mobilofoon) via de server van het bedrijf. Bovendien heb je ook toegang tot je agenda of je contactenboek – als iemand anders bijvoorbeeld een afspraak toevoegt in je agenda, krijg je die ook op je BlackBerry te zien. Het alfanumerieke klavier (een azerty, met een letter per toets) en het grote schermpje maken het ten slotte stukken makkelijker om berichten te lezen en te beantwoorden – al blijft het natuurlijk duimenwerk.

Het BlackBerry-aanbod gold tot voor kort alleen voor bedrijven met een aangepaste server en software, maar sinds kort hebben Mobistar en Base ook een BlackBerry in de aanbieding voor particulieren, zelfstandigen of kleinere bedrijfjes. Bij Mobistar heet het product BlackBerry Internet Edition, bij Base BlackBerry Internet Ser- vice (BIS). In feite gaat het om krek dezelfde producten met dezelfde modaliteiten: je koopt een BlackBerry toestel bij je operator en laat ‘m activeren op je SIM-kaart. De verbinding met de dienst bij de operator verloopt via GPRS, wat voor normaal e-mailverkeer voldoende snel is. Standaard haalt het toestel alleen het eerste stukje van een e-mail binnen. Je kan echter altijd ook de rest en zelfs de attachments laten binnenhalen.

Er zijn wel enkele belangrijke verschillen tussen de BlackBerry-diensten voor grote bedrijven en de internetversies. Bij de eerste wordt een nieuwe mail onmiddellijk doorgestuurd naar het BlackBerry-toestel, bij de tweede versie gaat de dienst pas om de tien of vijftien minuten kijken of er geen nieuwe mail is in je inbox bij je provider, om die dan door te sturen naar je BlackBerry. Bij de internetversie moet je je agenda of contactboek, zoals bij een gewone zakcomputer, via een kabel met bijvoorbeeld Outlook op je pc synchroniseren. Op deze manier is BlackBerry natuurlijk wel iets minder interessant. Maar het belangrijkste is wel dat het toestel de e-mail goed ophaalt in je mailbox. Telefoneren kan, maar je moet er wel een oortje voor gebruiken en echt handig is dat niet.

Voor wie veel mailt, en nieuwe mails in binnen- en buitenland automatisch toegestuurd wil krijgen, zijn de internet-Blackberry-abonnementen interessant. Base is het goedkoopst met zo’n 25 euro voor 10 megabyte aan gegevens per maand. Mobistar rekent 40 euro aan voor 15 megabyte gegevens. Het toestel bij Base kost 499 euro. Bruno Koninckx

Bruno Koninckx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content