Ridley Scott, met Josh Hartnett, Ewan McGregor, Tom Sizemore, Sam Shepard

Black Hawk Down is een nauwgezette kroniek van een bloedige veldslag in Mogadishu, de hoofdstad van Somalië, waarbij negentien Amerikaanse soldaten het leven lieten. Journalist Mark Bowden schreef een diepgravend boek over de gebeurtenissen van 3 oktober 1993 en opperproducent Jerry Bruckheimer vond Ridley Scott bereid zijn woorden om te zetten in daden.

Veel woorden maakt de filmmaker niet vuil aan de strubbelingen die het fatale treffen tussen Amerikaanse elitetroepen en Somalische warlords voorafgingen. Black Hawk Down opent met een citaat van Plato: ‘ Only the dead have seen the end of war.‘ Een scène waarin een hongerige meute door zwaarbewapende schurken wordt neergeknald, terwijl Amerikaanse soldaten verbouwereerd toekijken, doet vervolgens dienst als ouverture. Het gaat al vlug van kwaad naar erger, wanneer dezelfde soldaten het bevel krijgen een handvol vechtersbazen in te rekenen en hun korte interventie in een slepende reddingsoperatie wordt omgezet.

Black Hawk Down is het lang uitgesponnen relaas van een drieste slachtpartij, ergens tussen het eerste halfuur van Steven Spielbergs Saving Private Ryan en het tweede deel van Stanley Kubricks Full Metal Jacket. De helikopterscène, waarin Welcome to the Jungle van Guns N’ Roses de hoogdravende filmscore van Hans Zimmer toepasselijk het zwijgen oplegt, ontleent Scott nog aan het meesterwerk van Francis Ford Coppola. En zo orchestreert de Britse filmmaker een hardvochtig oorlogsepos waarin het testosterongehalte samenvalt met het aantal kogels en raketten dat met de nodige glans heen en weer geschoten wordt.

Aan een duizelingwekkend tempo vuurt Scott ook de vaak korrelige, altijd verschoten fotografie van Slavomir Idziak op het allegaartje protagonisten af. Hoewel ze doorgaans slechts een handvol manhaftige oneliners in de mond gelegd krijgen, zijn scenaristen Ken Nolan en Steven Zaillian erin geslaagd een strak en bevattelijk plot neer te pennen. De karaktertekeningen worden dan wel tot een minimum herleid, maar dat komt de grandioze montagestijl van Scott alleen maar ten goede. Black Hawk Down is veruit de meest opmerkelijke oorlogsfilm sinds het uitmuntende Three Kings van David O. Russell.

Ben Van Alboom

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content