BILL WITHERS ****

BILL WITHERS. De soul man zoals hij is.
Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

Just As I Am

Soul

Music On Vinyl

WAT?

Met wat geluk kent u Bill Withers als de zanger van Lovely Day of Just The Two of Us. En met al wat meer geluk weet u dat hij ook de heerlijke soulstem is achter pareltjes als Lean On Me en Who Is He (And What Is He To You). Maar wie herinnert zich nog dat Bill Withers in 1974 samen met onder meer James Brown en B.B. King deel uitmaakte van de line-up die aantrad op het Afro-Amerikaanse muziekfestival dat voorafging aan de legendarische Rumble in the Jungle in Zaïre? Dat niemand minder dan Al Jarreau hem ooit vereerde met een heus tributealbum? En dat hij ook een ferm onderschatte debuutplaat op zijn palmares heeft staan?

De zacht croonende soul man uit West-Virginia was al een flink stuk in de dertig toen hij in 1971 debuteerde – hij diende negen jaar in de US Navy alvorens in de muziek te stappen – maar qua joyeuse entrée kon Just As I Am wel tellen. Booker T. Jones stond in voor de productie, Stephen Stills speelde de gitaarpartijen in en Jim Keltner beroerde de drums: dat noemen wij nog eens een dream team.

GEPREZEN OF VERGUISD?

Tegelijk persoonlijke én sociaal bewogen songs als Harlem en Better Off Dead raakten in het Amerika van de vroege jaren zeventig een gevoelige snaar, maar ook als vertolker van klassiekers als Let It Be en Everybody’s Talking kreeg hij applaus. De plaat schoot naar de vijfde stek in de Billboard Black Albumslijst, van single Ain’t No Sunshine werden meer dan een miljoen stuks verkocht en Withers kreeg er ook een Grammy voor.

EN VANDAAG?

Bill Withers zelf deemsterde een beetje weg, maar zijn muziek niet. Ter illustratie: in 1996 samplede Blackstreet voor No Diggity nog een stukje uit Grandma’s Hands. Dat de platen van Bill Withers intussen zo goed als onvindbaar zijn geworden, noemde het Britse magazine Uncut onlangs nog ‘scandalous’, eraan toevoegend dat ‘iemand van zijn platenlabel een serieus pak rammel verdient.’

CUI BONE?

De meeste soulzangers die na hem kwamen, van Bobby Womack tot Aloe Blacc – en wil iemand die gast nu eindelijk zijn dollar geven, want wij zijn dat liedje intussen beu gehoord!

VINCENT BYLOO

Partner Content