(Bijna) opgelost

LOST - Seizoen 6. Er blijven vragen - u bent dus gewaarschuwd.

Een stoomcursus Lost, voor wie voorbereid aan het laatste seizoen wil beginnen.

Misschien hebt u het halverwege opgegeven, maar zou u graag het zesde en laatste seizoen meepikken om te zien hoe Lost eigenlijk afloopt. Of misschien hebt u alle afleveringen totnogtoe wel gezien maar – en we kunnen daar inkomen – begrijpt u er gewoon geen knijt meer van. Wat het ook is, met dit alfabet over vijf jaargangen Lost bent u helemaal klaar om de eindsprint in te zetten, en hoeft u uw huisgenoten niet tot waanzin te drijven met al uw vragen. Wie nog maar één seizoen ver is en van plan is alle afleveringen uit te zitten, stopt hier beter met lezen, want er worden natuurlijk wel enkele wendingen verklapt.

De Anderen

Alias ‘The Others’: de oorspronkelijke bevolking van het eiland waar vlucht Oceanic 815 crashte. In de eerste seizoenen leken The Others te bestaan uit werknemers van het Dharma Initiative, maar later bleek dat die ooit uitgemoord werden door mensen die al op het eiland woonden toen zij aankwamen. Zie ook: Charles Widmore, Benjamin Linus en Richard Alpert.

Benjamin Linus

Kwam in 1970 als kind aan op het eiland als lid van het Dharma Initiative, maar liep later over naar The Others toen die de Dharma-mensen over de kling joegen. Leider van The Others en verwikkeld in een machtsstrijd met Charles Widmore over de heerschappij over het eiland. Contactpersoon van Jacob.

Charles Widmore

Rijke industrieel die in de jaren 50 als tiener op het eiland arriveerde en later leider werd van The Others. Verliet het eiland op geregelde tijdstippen, en tijdens een van die uitjes maakte hij een vrouw zwanger, die hem zijn dochter Penelope zou schenken. Toen Benjamin Linus in 1992 bij The Others kwam, zette hij Widmore af als leider omdat hij – met een familie buiten het eiland – de regels had overtreden en verbande hem. Sindsdien zocht de miljonair een manier om terug te keren en wraak te nemen. Toen hij ontdekte dat Oceanic 815 op het eiland was gecrasht, liet hij een vals wrak neerleggen in de oceaan om de autoriteiten op een dwaalspoor te brengen. Hij stuurde het Kahana-vrachtschip op expeditie om het eiland te vinden en Benjamin Linus gevangen te nemen.

Dharma Initiative

Of: Department of Heuristics And Research on Material Applications. Wetenschappelijke onderneming die zich begin jaren 70 op het eiland vestigde en daar een hoop stations bouwde. Kwam al snel in conflict met de oorspronkelijke bevolking. De spanningen duurden tot eind 1992, toen The Others een gasaanval uitvoerden op de Dharma-vertrekken en de wetenschappers vermoordden. Enkelen overleefden, waaronder de overgelopen Benjamin Linus. In 1977 boorden Dharmawetenschappers een grote bron van elektromagnetische energie op het eiland aan, waarbij een catastrofale hoeveelheid energie vrijkwam, een gebeurtenis die bekendstaat als The Incident.

Eloise Hawking

Een van The Others die in de jaren 50 op het eiland kwamen. Moeder van Daniel Faraday, die ze – en nu wordt het ingewikkeld – per ongeluk doodschoot toen hij tijdens een van zijn tijdreizen als volwassen man bij haar belandde. Ze probeerde die fout recht te zetten door de Oceanic Six naar het eiland te helpen terugkeren, in een poging om de toekomst te veranderen.

Faraday, Daniel

Zoon van Eloise Hawking en Charles Widmore. Briljant fysicus die gespecialiseerd is in het ruimtetijdcontinuüm, maar door zijn onderzoeken aan geheugenverlies lijdt. Toen zijn vader hem de kans gaf om naar het eiland te gaan – waar zijn ziekte zou genezen – scheepte hij in op de Kahana-expeditie. Werd tijdens een van de tijdreizen dood-geschoten door zijn moeder. Gelooft dat mensen via hun acties in het verleden hun toekomst kunnen beïnvloeden, en probeert daarom The Incident tegen te houden.

Gotcha!

Een van de redenen waarom Lost vaak verslavende tv was, was de manier waarop de makers erin slaagden je als kijker op het verkeerde been te zetten. Het sterkste ‘gotcha!’-moment kwam er op het einde van het derde seizoen, toen plotseling bleek dat de flashbackscènes rond onder meer Jack en Kate eigenlijk flashforwards waren, naar een moment waarop zij van het eiland waren geraakt. Zie ook: Oceanic Six.

Halfzus

Claire, het meisje dat in hoogzwangere toestand op het eiland neerstortte, bleek de halfzus van Jack. Iets waar die laatste pas achterkwam toen hij eindelijk van het eiland was geraakt.

Incident, The

Moment in 1977 waarop wetenschappers van Dharma een rampzalige hoeveelheid elektromagnetische energie op het eiland loslieten. Een groot deel van de acties van de personages is erop gericht om dat incident te voorkomen, door terug te reizen in de tijd en de boorwerken te verhinderen. Daniel Faraday wilde samen met onder meer Jack en Juliet een waterstofbom tot ontploffing brengen in de boorput, zodat de energie niet zou vrijkomen, Oceanic 815 nooit hoefde te crashen, hij nooit naar het eiland hoefde te komen en dus niet doodgeschoten werd door zijn moeder, Eloise Hawking. Euhm, volgt u nog? Op het einde van het vijfde seizoen slaagde Juliet er effectief in om de bom te doen ontploffen, alleen is de vraag: heeft dat The Incident kunnen verhinderen of was de bom daarentegen net zelf The Incident?

Jacob

Mysterieuze overste van Benjamin Linus, een soort beschermheer over het eiland die in het standbeeld van Taweret woont. Hij dook op verschillende momenten op in de levens van de Oceanicpassagiers, en hij lijkt ze om een of andere reden naar het eiland te hebben gebracht. Werd op het einde van het vijfde seizoen om het leven gebracht door Benjamin – op bevel van John Locke. Zie ook: Man in Black en Pseudoniem.

Kahana

Vrachtschip waarmee de overlevenden op het einde van het derde seizoen contact konden leggen, met aan boord onder meer Daniel Faraday. Jack en co dachten dat de boot hen kwam redden, maar Kahana herbergde een groepje huurlingen dat uitgestuurd werd door Charles Widmore om het eiland te vinden en Benjamin Linus gevangen te nemen.

LaFleur

Naam die Sawyer aannam toen hij tijdens het tijdreizen samen met onder meer Daniel Faraday, Jin en Juliet in het jaar 1974 landde en bij Dharma terechtkwam. Sawyer werkte zich op tot chef beveiliging, een functie die goed van pas kwam toen de Oceanic Six in 1977 hun opwachting maakten.

Man in Black

Raadselachtige antagonist van Jacob. In de finale van het vijfde seizoen zagen we hoe hij en Jacob op het strand een discussie hadden, terwijl in de verte de Black Rock, het 18e-eeuwse schip dat op het eiland te pletter is geslagen, aankwam. De Man in Black beschuldigde Jacob ervan dat hij het schip naar het eiland had gebracht en zei dat hij hem ooit zou vermoorden.

Numbers, The

4, 8, 15, 16, 23 en 42. Neen, het is na vijf seizoenen nog altijd niet duidelijk waar die cijfers vandaan komen. Maar vrees niet: u komt het te weten in het zesde seizoen, al blijven er rond The Numbers achteraf wel nog een hoop vragen onbeantwoord. Zie ook: Zes vragen.

Oceanic Six

Alias Jack, Kate, Hurley, Sayid, Sun en Aaron, het zoontje van Claire: de zes overlevenden van de crash die in januari 2005 na 108 dagen weer in de bewoonde wereld opdoken. Ze vertelden dat ze uit het wrak ontsnapt waren toen dat in de oceaan zonk, een leugen die overeenkomt met wat Charles Widmore heeft gedaan. Onder impuls van de verbannen Benjamin Linus en John Locke keerden ze twee jaar later terug naar het eiland, door opnieuw met een vliegtuig neer te storten. Sommigen uit de groep belandden in het jaar 1977, waar ze probeerden The Incident tegen te houden en hun eigen toekomst te veranderen. Zie ook: tijdreizen en pseudoniem.

Pseudoniem

Twee jaar nadat de Oceanic Six van het eiland waren geraakt, reisde John Locke hen achterna om ze ervan te overtuigen dat ze moesten terugkeren. Hij deed dat onder het pseudoniem Jeremy Bentham, een naam die net als John Locke geleend is bij een Britse filosoof uit de jaren 1800. Toen Bentham/Locke er niet in slaagde om Jack en co te overtuigen, pleegde hij zelfmoord, een wanhoopsdaad die Jack deed inzien dat het fout was om het eiland te verlaten. Later werd echter duidelijk dat Bentham/Locke geen zelfmoord heeft gepleegd, maar dat hij vermoord werd door Benjamin Linus. Bij hun terugkeer naar het eiland namen de Oceanic Six de lijkkist van Bentham/Locke mee – om de omstandigheden tijdens de eerste crash zoveel mogelijk na te bootsten – en bij aankomst leek de man plotseling uit de dood verrezen. Hij en Benjamin gingen in de finale van het vijfde seizoen naar Jacob, waar de herrezen Locke zijn kompaan opdroeg om de eilandbewaker te doden.

Richard Alpert

Een van de meest mysterieuze personages uit Lost – en op dat vlak is de concurrentie toch niet gering. Een van The Others die al het langst op het eiland lijkt te wonen: hij is er als Charles Widmore in de jaren 50 als tiener aankomt, als Benjamin Linus in de jaren 70 als kind bij de Dharma Foundation intrekt en als Oceanic 815 neercrasht. Alleen: hij toont geen enkel teken van veroudering.

Standbeeld van Taweret

De gigantische ‘voet met vier tenen’ die de overlevenden in het tweede seizoen vonden, maakte ooit deel uit van een reuzenstandbeeld van de Egyptische vruchtbaarheidsgodin Taweret. Jacob woonde in de sokkel.

Tijdreizen

Om te verhinderen dat Charles Widmore via de Kahana-expeditie het eiland kon vinden, ging Benjamin Linus op het einde van het vierde seizoen aan een groot bevroren wiel draaien. Het gevolg: het eiland verdween en Linus zelf belandde in de bewoonde wereld. Omdat het wiel van zijn as was geraakt, begon het eiland echter door tijd en ruimte te spinnen, waardoor de overlevenden van de crash heen en weer werden geslingerd tussen heden en verleden. Uiteindelijk kon John Locke het wiel weer stabiliseren, zodat het tijdreizen ophield. Locke belandde ook in de bewoonde wereld en ging daarna onder het pseudoniem Jeremy Bentham op zoek naar de Oceanic Six. De overlevenden die zich nog op het eiland bevonden, zaten dan vast in het tijdvak waarin ze zich op het moment van Lockes ingreep bevonden. Zie ook: LaFleur.

Universiteit

Mensen die zich nog beter willen voorbereiden, kunnen terecht in de Lost University, een speciale website die door de makers in het leven werd geroepen bij de start van het zesde seizoen in de VS en waar een hoop cursussen in ‘Lostologie’ worden gegeven. Voor wie iets minder moeite wil doen, biedt YouTube enkele filmpjes waarin de eerste vijf seizoenen in een tiental minuten worden samengevat.

Vader & Zoon

Een groot deel van de verhalen in Lost draaien rond moeilijke verhoudingen tussen ouders en hun kinderen – Jack en John en hun respectievelijke vaders, Ben en zijn dochter, Kate en haar moeder… Maar het verhaal dat veel kijkers bij het begin van Lost aantrok, was dat van Michael en Walt, het jongetje dat gekidnapt werd door The Others. Zij speelden verderop in de reeks eigenlijk geen belangrijke rol mee. De twee raakten wel van het eiland, maar groeiden uit elkaar. Michael keerde later terug met de Kahana-expeditie en stierf toen de boot ontplofte, Walt ging in New York leven en dook af en toe nog eens op. Het verhaal wil dat de acteur die Walt speelde zo snel en plots in zijn puberteit raakte dat de schrijvers om de continuïteit in de reeks te bewaren het personage naar de zijlijn hebben verbannen. Zie ook: Zes vragen.

Waterstofbom

Na WO II begon de Amerikaanse regering proeven met waterstofbommen uit te voeren in de Stille Oceaan. Enkele soldaten die naar het eiland kwamen, werden door The Others onder leiding van Richard Alpert aangevallen en vermoord. De bom in hun bezit bleef op het eiland, tot ze gebruikt werd om The Incident te voorkomen.

IJsberen

Een van de momenten in het eerste seizoen waarop je besefte dat Lost geen serie zou zijn als de andere, was toen er ijsberen opdoken op het exotische eiland. De verklaring daarvoor is echter eenvoudig: het Dharma Initiative had ijsberen meegenomen om experimenten op uit te voeren en tijdens de aanval van The Others zijn sommige uit hun kooien geraakt.

Zes vragen

die onbeantwoord blijven. Ook na het zesde en laatste seizoen blijven sommige vragen open, volgens de makers omdat ze de tijd niet hadden om een antwoord te geven. Zes voorbeelden: Wie heeft het standbeeld van Taweret gebouwd? Waardoor stierven de zwangere vrouwen op het eiland? Op welke manier was Aaron, de zoon van Claire, speciaal? Hoe zit het bevroren wiel in elkaar? Waarom werd Walt gekidnapt door The Others? Waarom bezorgden The Numbers Hurley zoveel ongeluk? U bent gewaarschuwd!

Win 5 exemplaren van Lost – Seizoen 6. Zie pagina 6. Lost – Seizoen 6. Uit op 6/10 op dvd en Blu-ray, (Walt Disney Home Entertainment). VT4 zendt het laatste seizoen deze winter uit.

Door Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content