0.25 – CANVAS

Bewogen Leven doet het vandaag eens biologisch met de Amerikaanse boer John. Met een grote collectie homevideo’s en commentaar van de man himself wil deze documentaire een authentieke kroniek van een landbouwer met verbeelding zijn. West-Vlaams kleinkunstenaar en beeldhouwer Willem Vermandere leidt de reportage in, vol bewondering voor de man die alle maatschappelijke evoluties van de voorbije halve eeuw echt heeft geleefd.

Wat vindt u zo bijzonder aan Boer John?

Willem Vermandere: Zijn creativiteit en vooral zijn eigenzinnigheid. In het begin van de film zie je hem eten van een klomp aarde, ‘dirt’ in het Engels. ‘De aarde smaakt goed vandaag’, zegt hij. En dan zie ik in mijn woordenboek dat ’to eat dirt’ betekent dat je veel beledigingen moet slikken. Dat vind ik dé metafoor voor deze film. Hij is zo vaak het mikpunt van spot geweest, gewoon om zijn anders-zijn. Maar hij heeft volgehouden en ik vind dat knap. Ergens herken ik mezelf in hem.

Is er aan u een groot boer verloren gegaan?

Vermandere: Dat zeker niet. Ik ben zelfs een beetje ontaard, denk ik. ( lacht) Ik ben meer een reiziger: ik zwerf elk jaar 40.000 km de wereld rond, in mijn diesel. Niet zoals mijn vrouw, die liever door de West-Vlaamse vlakte fietst. Ik zíng over het buitenleven, mijn vrouw ís het. Het gaat me vooral om hoe hij zich wil afzetten tegen zijn vader. Om dan uiteindelijk toch tot de aarde terug te keren, al is het op zijn heel eigen manier. Dan zie je dat zulke omzwervingen vruchtbaar zijn. Mijn vader was wagenmaker en ik heb me daar in mijn jonge jaren ook tegen afgezet: ik ben beeldhouwer en muzikant geworden. Maar nu besef ik dat ik, net als mijn vader, in de eerste plaats een ambachtsman ben.

Welk gevoel roept deze documentaire dan op bij u?

Vermandere: Dat het verdorie niet allemaal verloren is! Dat het nog de goede kant kan opgaan. Er zit eigenlijk veel blijheid in de film. Johns verhaal leert ons dat we ons niet moeten wentelen in wat ons is aangedaan of in de kwalijke kant van het mensdom. Ik ben er nog meer van overtuigd geraakt dat creatieve mensen de weg kunnen tonen. De verbeelding aan de macht.

De weg naar de Wereldbeker Nieuw voetbalmagazine in het kader van het WK Voetbal, waarin de deelnemende ploegen worden voorgesteld (19.50 – Kanaaltwee) l I was wrong Documentaire over Norma McCorvey, een Amerikaanse vrouw die in 1973 een rechtszaak inspande om een abortus af te dwingen en zo aan de basis lag van de wet Roe vs Wade, die abortus toeliet in de VS. Vandaag heeft McCorvey spijt van haar actie (23.10 – Ned1).

(B.D.C.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content