Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

‘Je hebt nu elk deel van je lichaam aan de hele wereld laten zien. Wordt je volgende boek er dan een waarin je je ingewanden toont?’ Dat vroeg de Britse komiek Dennis Pennis begin jaren 90 aan Madonna, tijdens de persconferentie waarop de zangeres haar fotoboek Sex voorstelde, vol plaatjes die heel weinig aan de verbeelding overlieten. Madge kon er niet om lachen: zowat anderhalve seconde nadat Pennis zijn vraag had gesteld, maakte ze een einde aan de perscon-ferentie en stormde ze het zaaltje uit.

Ik moest er onwillekeurig aan terugdenken toen ik zag dat Betty uit Big Brother naar de plastisch chirurg was geweest en de hele operatie in het magazine Story breed werd uitgesmeerd, onder de titel ‘ Met Betty onder het mes!‘ In een uitgebreid dagboek vertelde de 32-jarige blondine over de heuglijke dag uit haar leven waarop de chirurg van dienst met viltstift op haar lichaam de nodige aanwijzingen had aangebracht – met foto’s – en daarna mooi langs de lijntjes had geknipt – ook met foto’s. Met als resultaat onder meer een plattere buik en nieuwe borsten. Of beter gezegd: een stel nieuwe oude borsten, want de plastisch chirurg heeft gewoon de implantaten die Betty enkele jaren geleden liet plaatsen – een ingreep waar ze toen ook al her en der uitgebreid kond over deed over – opnieuw verwijderd. Volgens haar dagboek lagen de zakjes silicone na de operatie op het nachttafeltje, en toen ze uit de verdoving ontwaakte, waren die het eerste wat ze zag. Fijn ziekenhuis: we vragen ons af of ze bij een beenamputatie hetzelfde doen.

Door tijdens de operatie een fotograaf toe te laten en uitgebreid over de ingreep te getuigen wil Betty naar eigen zeggen andere vrouwen een hart onder de riem steken: ze heeft het dus gedaan voor het goed van de maatschappij. Het is me echter niet geheel duidelijk wie de vrouwen zijn die zich gesteund moeten voelen. Toch niet diegenen die zich net als Betty ongelukkig voelen in hun lichaam en plastische chirurgie overwegen? Die kunnen immers meestal geen tijdschrift voor de kosten laten opdraaien – oké, niemand heeft tot nog toe toegegeven dat Betty de operatie niet zelf heeft betaald, maar laten we niet naïef zijn. Neen, het lijkt me waarschijnlijker dat ze weer eens last had van de aandoening waarmee ze al haar hele carrière kampt en die helaas niet chirurgisch te verwijderen valt: haar drang naar aandacht.

Aan de andere kant mogen we ook niet te streng voor Betty zijn, want ze is niet de eerste bekende vrouw in Vlaanderen die voor een tijdschrift op de operatietafel gaat liggen. Een dikke drie jaar geleden liet Margriet Hermans een paar dingen liften en insnoeren, waarna ze ‘exclusief’ haar verhaal deed in diezelfde Story. Het enige verschil is dat er bij Hermans’ verhaal geen bloederige foto’s stonden, maar we herinneren ons niet dat we daar toen rouwig om waren. Als een politica het mag, waarom een uitgebluste realityster dan niet?

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content