BETTER CALL MIKE

JONATHAN BANKS (l.) met BOB ODENKIRK. 'Ik heb het gevoel dat ik nog lang niet klaar ben met Mike.'

Een niet onbelangrijke troefkaart van Better Call Saul: Mike Ehrmantraut, u al vertrouwd als de privédetective en huurmoordenaar uit Breaking Bad, is opnieuw van de partij. Tot groot jolijt – al zul je dat nooit aan zijn verweerde pokerface zien – van acteur Jonathan Banks. ‘Als je er niet goed uitziet, kun je maar beter zorgen dat je een potje kunt acteren.’

In het eerste handvol afleveringen van Better Call Saul kon u Mike Ehrmantraut al occasioneel spotten als parkeerwachter in het loket waar Jimmy McGill alias Saul Goodman regelmatig met zijn Suzuki Esteem langsrijdt. Later in de reeks krijgt hij zijn moment de gloire: Better Call Saul diept dus wel degelijk het tragische verleden van Amerika’s favoriete fixer uit.

Acteur Jonathan Banks (°1947) draait al veel langer mee. Hij speelde, in de tijd dat de dieren nog spraken, al eens een gastrol in series als Little House on the Prairie. In films als Airplane! (1980), 48 Hrs. (1982) en Beverly Hills Cop (1984) stond hij al een pak hoger in de aftiteling. Op televisie had hij een prominente rol in Wiseguy (1987-1990), waarin hij Frank McPike vertolkte, de baas van undercoveragent Vinnie Terranova. Maar écht op het voorplan trad hij pas tegen de pensioengerechtige leeftijd, toen hij zes jaar geleden in het tweede seizoen van Breaking Bad opdook, een serie waarin zijn rol alsmaar prominenter werd. Dat Mike ook in prequel Better Call Saul moest verschijnen, stond haast in de sterren geschreven.

Better Call Saul is een komische reeks, de toon is veel lichter dan die van Breaking Bad. Maar wanneer Mike op de voorgrond treedt, neemt de serie weer een pikdonkere wending.

JONATHAN BANKS: Absoluut. Mike is de link met de typerende duisternis van Breaking Bad. En ook wel met de cynische en sarcastische humor. Mike heeft een inherent duister en hardvochtig kantje. Hij was nog jong toen zijn zoon vermoord werd. En hij heeft op zijn beurt iets vreselijks gedaan. Er zijn mensen, zoals Walter White, die hun wandaden proberen te rechtvaardigen en naar vergiffenis zoeken. Mike niet. Hij wéét dat hij iets vreselijks heeft gedaan en zal de pijn voor de rest van zijn leven dragen.

Stond je meteen te trappelen toen je vernam dat Mike terug zou keren in een spin-offserie?

BANKS:You bet! Ik genoot ervan Mike te spelen in Breaking Bad, en de schrijvers zijn mijn beste vrienden, dus ik heb geen seconde getwijfeld. Ik heb het gevoel dat ik nog lang niet klaar ben met Mike. Ik zou hem nog twintig jaar kunnen vertolken. I certainly like Mike.

Er was aanvankelijk wel wat scepsis: mensen waren bang dat Better Call Saul niet aan de torenhoge verwachtingen zou voldoen die door Breaking Bad gecreëerd waren. Denk je dat de serie dat publiek moet bewaren?

BANKS: Nee. We vertellen een verhaal, en we laten dat los op de kijkers. Als mensen het leuk vinden, fijn. Als ze er niks aan vinden, zetten ze hun tv af en zit ik zonder werk. (lacht)

Herkennen mensen je nu vaker op straat en zijn ze teleurgesteld als je niet aan de verwachtingen van de ijzige, afstandelijke Mike voldoet?

BANKS: Goed gezien. Ik zit al lang in het vak en ik zou liegen als ik zou zeggen dat Mike spelen niet het summum van erkenning is. Maar zodra ik op straat tegen mensen begin te praten, zie je hun blik veranderen: ‘Dat is Mike niet, dat is iemand anders!’ (lacht) Zelfs al zou ik mijn pistool trekken en ze in het hart schieten, dan nog zouden ze met een lach op hun smoel wegwandelen.

Hoezeer verschilt Mike van Jonathan? Zou je hem als vriend willen?

BANKS: De vraag is: zou Mike mij als vriend willen? Ik ben er niet zeker van dat Jonathan Banks aan Mikes eisen voor vriendschap zou voldoen. Ik denk dat ik een veel tevredener man ben dan Mike. Ik sleur in elk geval zijn tragische bagage niet mee.

Wat zou je tegen Mike zeggen, mocht je hem tegen het lijf lopen?

BANKS: ‘Kan ik je op een kopje koffie trakteren?’ (lacht)

Was er geen moment in je carrière waarop je dacht: de rol van tough guy ligt me wel, ik denk dat regisseurs me altijd zo zullen zien?

BANKS: Tja. ik heb geen knappe kop, dus een rol als leading man kan ik wel vergeten. Al zo lang als ik me kan herinneren word ik als de slechterik of als de flik gecast. Zo gaat het, in de wereld van Hollywood en tv: als je er niet goed uitziet, kun je maar beter zorgen dat je een potje kunt acteren.

De andere memorabele rol van jou was Frank McPike in Wiseguy, een populaire misdaadserie met onder meer Kevin Spacey.

BANKS: Oh man! Wat een geweldige show. Ken Wahl (die de hoofdrol van Vinnie Terranova speelde, nvdr.) belt me nog steeds de 31e januari om halfzeven ’s ochtends: ‘Hey Johnny, it’s Kenny. Happy birthday!’ Zowel Frank als Mike zijn gewéldige personages, en wat een geluksvogel ben ik dat ik die allebei heb mogen spelen. Oké, Mike is veel donkerder, maar Frank had ook zijn demonen. In Wiseguy werd hij gedumpt door zijn vrouw.

Je bent 68, draait al bijna vijftig jaar mee in het televisiewereldje. Is tv vandaag de dag beter dan ooit?

BANKS: Zeker weten. Niet dat vroeger geen goeie dingen werden gemaakt. Van Lux Video Theatre over The Twilight Zone tot Pee-wee’s Playhouse#1: geweldige programma’s. Maar het ziet ernaar uit dat we nu echt in een gouden tijdperk zitten, zowel qua ijzersterke verhalen als stijlvolle cinematografie. Ik heb zelf een inhaalbeweging te doen. Ik heb net Boardwalk Empire helemaal gezien, waar een goede vriend, Shea Whigham, Eli, de broer van Nucky Thompson, in speelde. Ik heb er echt van genoten. My kinda show.

Wat is je favoriete serie van het moment?

BANKS: Euh. Better Call Saul? (lacht)

BETTER CALL SAUL

Nu op Netflix.

DOOR ANDREAS ILEGEMS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content