Haar bijnaam ‘The First Lady of the Screen’ heeft Bette Davis niet gestolen: de manisch intense Davis, die op haar best was als ze ‘bitchy’ vrouwen speelde, filmde een indrukwekkende filmografie bij elkaar en geldt nog altijd als een van de grootste actrices ooit. Davis (1908-1989) was berucht om haar temperament en haar legendarische stormachtige gevechten met de Warner-studio, regisseurs, acteurs en actrices. Davis was een echt werkpaard, enorm toegewijd en beroemd om haar maniërisme. Haar vertolkingen van sterke onafhankelijke personages die nobel leden, maakten haar onsterfelijk populair.

Favoriete regisseur..

William Wyler. Onder de regie van Wyler won Davis een Oscar (voor Jezebel) en werd ze twee keer genomineerd (voor The Letter en The Little Foxes). Davis vertrouwde Wyler blindelings, maar tijdens hun laatste samenwerking bij The Little Foxes hadden ze regelmatig bittere, epische gevechten. Davis had ook een affaire met hem, hoewel Wyler weigerde om voor haar te scheiden.

Favoriete film.

Dark Victory. Davis noemde dit drama uit 1939 van Edmund Goulding, waarin ze een op party’s verliefde erfgename met een terminale hersentumor speelt, haar meest bevredigende filmervaring. Nochtans was ze eerst niet tevreden; ze veinsde zelfs dat ze ziek was zodat ze de film zou kunnen verlaten. Het laconieke antwoord van producent Hal Wallis: ‘Bette, I’ve seen the rushes: stay sick!’

Oscars.

Davis won twee keer een Oscar: in 1953 voor haar vertolking van een aan alcohol verslaafde actrice in Dangerous en als de koppige Zuiderse schone in Jezebel. Ze werd acht keer genomineerd als beste actrice, onder meer voor Dark Victor, Now Voyager, Mrs. Skeffington, All About Eve, The Star en What Ever Happened to Baby Jane?

Liefdesaffaires.

Davis was vier keer getrouwd, onder meer met acteur William Grant Sherry en met Harmon Oscar Nelson Jr. (Davis claimt dat ze de Oscar zijn naam gegeven heeft door het kontje van het beeld te vergelijken met het achterwerk van haar echtgenoot), maar de grote liefde van haar leven was regisseur William Wyler. Davis had ook een relatie met George Brent (ze speelden samen in tien films) en affaires met Howard Hughes, regisseurs Anatole Litvak en Vincent Sherman, terwijl haar romance met Dangerous-tegenspeler Franchot Tone, toen verloofd met Joan Crawford, aan de basis van de legendarische hatelijke vete tussen de twee diva’s zou gelegen hebben. (Tijdens de opnamen van What Ever Happened to Baby Jane? liet Davis een CocaColamachine op de set installeren om Crawford – weduwe van een Pepsi-bestuurder – te pesten.)

Quote.

‘Ik ben oncompromisloos geweest, gepeperd, hardnekkig, maniakaal, tactloos, wispelturig en vaak onaangenaam… Ik veronderstel dat ik groter dan het leven ben.’

Luc Joris

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content