BETH JEANS HOUGHTON & THE HOOVES OF DESTINY ***

BETH JEANS HOUGHTON. Een neus voor de wildste muzikale combinaties.

DESTINY’S CHILD

Beth Jeans Houghton debuteert knap met ‘Yours Truly, Cellophane Nose’, een plaat die meer ideeën telt dan songs. Maar wát voor songs!

Yours Truly, Cellophane Nose

Folk/pop

Mute

Nooit gedacht dat we de nood hadden om het en plein public te verkondigen, maar toch: Anthony Kiedis is een sloeber. Hij die het begrip ‘en daarmee is de kous af’ ooit een nieuwe invulling gaf, verklapte in december vorig jaar in MOJO-magazine dat hij ‘a massive crush’ had op ene Beth Jeans Houghton. Enkele maanden verder blijkt niet alleen dat de opper-Pepper wel degelijk de sponde deelt met deze freule uit Newcastle, ze is ook bevallen van een knappe eersteling. Wees gerust, met de slappe kost die Anthonieke en de zijnen inmiddels anderhalf decennium serveren heeft Yours Truly, Cellophane Nose niets vandoen. Houghtons op drie jaar tijd moeizaam uitgeperste eerste worp blijkt een met extravagante folk, victoriaanse koketterie en onstuimige glampop bevruchte wolk van een debuut.

De entree wordt gepast ingezet met keteldrums en bazuinen, The Hooves Of Destiny doen op Sweet Tooth Bird hun naam meteen alle eer aan: er wordt in volle galop geroffeld en getoeterd, driftig ukeleles en violen bepoteld en aan draaiorgels, euhm, gedraaid alsof er nooit meer een morgen komt. Boven die heksenketel glijdt in zweefvlucht de loepzuivere kopstem van Houghton. Een stem waarmee ze de volgende 35 minuten de mond vol heeft van ‘devil horsemen’, ‘rising titans’ en ‘golden demons’, zoals in het aan Beirut herinnerende Dodecahedron of het op een klavecimbelwalsje voorbijdobberende Nightswimmer, waarin Houghton haar adoratie voor Joni Mitchell de vrije loop laat. De zonderlinge streams of consciousness gulpen er dan wel in hoogdravende toonladders uit, de nieuwe Florence Welch she ain’t.

Producer Ben Hillier (Blur, Elbow) pompt voldoende zuurstof in de vele tempo- en stemmingswissels, vaak in dezelfde song. Liliputt bijvoorbeeld, zwelt van donkerblauwe torch song naar symfonische artrock met een barok intermezzo en terug, maar niet per se in dezelfde volgorde. Tijdens Atlas botsen jungledrums op Afrikaanse surfgitaren, Veins is pure gospelpop en Carousel had het in een vorig leven niet slecht gedaan als David Bowiesingle. Tien songs in totaal en een veelvoud aan invloeden en ideeën, en toch voelt Yours Truly, Cellophane Nose nergens geforceerd of gekunsteld aan. Het lot is Beth Jeans Houghton – 22 jaar jong – gunstig gezind. Haar keuze wat bedpartners betreft is discutabel, haar originaliteit en talent zijn dat niet.

DOWNLOAD

Franklin Benedict

Liliputt

Nightswimmer

JONAS BOEL

Partner Content