Heeft de vorige pagina uw enthousiasme kunnen wekken? Dan is hier onze introductie tot de beste ruimtereeks ooit. Van Adama tot Xena: het ABC van ‘Battlestar Galactica’.

Aanval Het eerste seizoen van Battlestar Galactica is opgedeeld in een miniserie van vier uur en dertien gewone afleveringen. De miniserie begint met een knaller: een grootscheepse nucleaire aanval op de Twelve Colonies – de twaalf planeten waar mensen wonen – door de Cylons. De gevolgen zijn verschrikkelijk: het leger wordt in één klap vernietigd en zo goed als iedereen sterft. Alleen de Battlestar Galactica – een oud oorlogsschip dat op het punt stond een museum te worden – kan ontsnappen, samen met enkele kleinere burgervliegtuigen. Samen gaat de nieuwe vloot op zoek naar ‘de Aarde’, de mythische 13e kolonie waar nog mensen zouden wonen, terwijl de vijand haar achtervolgt.

Bush (George W.) Van het hele kabinet van de Amerikaanse president overleeft slechts één persoon de aanval: Laura Roslin, minister van Onderwijs en pas 43e in lijn om haar baas op te volgen. Zij moet dus totaal onvoorbereid de rol van ‘oorlogspresident’ op zich nemen en wendt zich gaandeweg steeds meer tot haar geloof. Klinkt bekend, nietwaar? Op een bepaald moment verklaart Roslin: ‘The interesting thing about being president is you don’t have to explain yourself to anybody’, en dat is een letterlijke quote van Bush (trouwens de 43e president van de VS), opgetekend door journalist Bob Woodward in zijn boek Bush at War.

Cylons Het robottenras dat de mensheid wil uitroeien. De Cylons zijn gemaakt door de mensen, maar kwamen in opstand. Na een lange oorlog werden ze verbannen, en nu zijn ze teruggekeerd om wraak te nemen. Ondertussen zijn ze wel stevig geëvolueerd: sommigen kunnen zelfs een menselijke gedaante aannemen. Die eigenschap werd vooral bedacht om te be- sparen op de kosten voor special effects, maar hierdoor kregen de scenaristen natuurlijk wel een pak meer mogelijkheden. De androïden mengen zich immers onder de overlevenden, als een soort ‘sleeper agents’ die op elk moment in actie kunnen komen.

Dradis Afkorting voor ‘Direction, Range and Distance’. Een van de weinige hoogtechnologische snufjes in de reeks – zie ook jump. Dradis is een geavanceerde radar, waarmee je objecten in de ruimte – meteoren, schepen, planeten – kunt waarnemen.

Einde In de VS zijn zopas de opnames begonnen voor het vierde seizoen. Volgens geruchten zou dat ook het laatste zijn.

Frak Battlestar Galactica loopt in de VS op het Sci-Fi Channel, een zender die door iedereen vrij te ontvangen is en die zich dus moet onderwerpen aan de strenge wetgeving omtrent geweld, seks en schuttingtaal. Om toch te kunnen vloeken hebben de makers een originele oplossing gevonden: blijkbaar is in de toekomst het gebruik van ‘fuck’ volledig uitgestorven, ten voordele van de variant ‘frak’. Eigenaardig genoeg zijn de oude uitdrukkingen met ‘fuck’ wél overgeleverd, wat in de reeks leidt tot zinsneden als ‘frak off’, ‘holy frak’ of – onze persoonlijke favoriet – ‘motherfrakker’.

Goden Religie speelt een erg belangrijke rol in Battlestar Galactica. De Cylons, die geloven in één God, zijn immers op een soort kruistocht tegen de ‘heidense mensheid’, die aanhangers zijn van de ‘Heren van Kobol’, twaalf goden die verwijzen naar het oude Griekse pantheon.

Hagedissen Een belangrijk verschil met de originele tv-serie (zie Remake) is dat de Cylons ditmaal door de mensen zelf gemaakt zijn. In de eerste Battlestar Galactica waren ze het product van ruimtehagedissen, die wraak wilden nemen op de mensheid.

Inside jokes Ronald D. Moore en David Eick, de twee producers van Battlestar Galactica zijn niet meteen typische nerds. Ze hebben bijvoorbeeld allebei een diploma politieke wetenschappen op zak (‘Als je onze bibliotheek zag, zou je nooit denken dat we in de showbusiness zaten’, aldus Eick), wat verklaart waarom de reeks zo maatschappijkritisch is. Daardoor zitten er ook een paar politieke inside jokes in de reeks. Het moment waarop Laura Roslin in het vliegtuig ingezworen wordt, is een exacte kopie van de aanstelling van president Johnson na de moord op John F. Kennedy. En een belangrijke aanslag op het einde van het eerste seizoen is precies zo gefilmd als de moord door Jack Ruby op JFK-moordverdachte Lee Harvey Oswald. Oké, eigenlijk zijn het wel typische nerds.

Jump Of hyper-light jump of FTL Jump. Een fictieve manier om grote afstanden te overbruggen, door sneller dan het licht ( ‘faster than light’) van de ene plek in het heelal naar de andere te ‘springen’. Zeer handig als je op de vlucht bent voor een ras moorddadige robotten, al kennen de Cylons die truc helaas óók.

Klonen De mensheid ziet het aantal overlevenden met de dag verminderen – aan het begin van elke aflevering wordt getoond hoeveel er nog precies over zijn – en moet zich nog op de oude manier voortplanten. De Cylons daarentegen kunnen zichzelf klonen. Er zijn wel maar twaalf originele modellen, die tot in den treure gekopieerd moeten worden. Nogal wiedes dus dat er af en toe een robot een identiteitscrisis doormaakt.

Lof Omdat u ons niet altijd op ons woord hoeft te geloven, enkele citaten uit belangrijke Amerikaanse media. En keep in mind: als het op kwaliteitsdrama aankomt, zijn ze daar wel wat gewend . ‘Indisputably, hands-down and without question, the best show on television.’ ( Newsweek) ‘The smartest and toughest show on tv.’ ( Rolling Stone) ‘The best tv show of 2005.’ ( Time) ‘One of the most original and provocative programs on television.’ ( The New York Times) ‘The show has distinguished itself as one of television’s very best dramas – on a par with 24, The Wire and Lost.’ ( Entertainment Weekly) Matrix Nog meer lof. Entertainment Weekly stelde enkele weken geleden een top 25 samen van de beste sciencefictionfilms en -series aller tijden. Battlestar Galactica moest daarin enkel The Matrix laten voorgaan. Onterecht overigens.

Number Six De Cylon die aan de basis ligt van de ondergang van de mensheid. Number Six kan via haar relatie met de wetenschapper Gaius Baltar de codes bemachtigen van het defensiesysteem van de Aarde en er zo voor zorgen dat de oorlogsschepen machteloos worden (zie ook Y2K). Tevens de meest appetijtelijke cyborg aller tijden. Number Six wordt gespeeld door het blonde Canadese model Tricia Helfer, wat wellicht verklaart waarom het personage driekwart van de tijd in een nauwsluitende rode jurk rondloopt. Voor de liefhebbers: enkele maanden geleden stond er een zeer interessant interview met Helfer in Playboy.

Olmos (Edward James) De enige iet of wat bekende naam in de cast. Olmos, die Battlestarcommandant William Adama speelt, heeft in ieder geval een neus voor baanbrekende tv-series, want zijn vorige grote rol was die van politiecommandant Castillo in Miami Vice. Zijn gezicht is nog even pokdalig en zijn stem nog even raspend als toen.

Producent Creatief brein achter de moderne Battlestar Galactica is Ronald D. Moore, een man die zijn strepen in tv-land al ruimschoots verdiend heeft. Hij was bijvoorbeeld de bedenker van HBO-serie Carnivàle, en schreef mee aan sciencefictionreeksen als Star Trek: The Next Generation en Voyager. Moore is trouwens ook de auteur van Star Trek: Generations, de film waarin Captain Kirk om het leven komt. ‘Dat was raar’, vertelde hij daarover in The New York Times. ‘Captain Kirk was de grootste held uit mijn jeugd, en ik heb hem vermoord. Wat zegt dat over mij?’

Qaeda (Al-) Een vijand die we zelf gecreëerd hebben, die gebruik maakt van ‘sleeper agents’ die zich mengen onder de mensen, die vanuit een religieus fundamentalisme een soort kruistocht opzet… De link tussen de Cylons en Al-Qaeda ligt voor de hand. Maar volgens de makers zijn de Cylons niet alleen een verwijzing naar Bin Laden en kompanen, maar ook naar religieus rechts in Amerika en zelfs naar de VS in het algemeen. Daar ligt meteen ook de kracht van de reeks. Battlestar Galactica toont hoe de mensheid zich verdedigt tegen een meedogenloze vijand, maar het wereldbeeld in de reeks is niet zo zwart-wit als Bush het zou willen. Soms blijken de mensen even wreed te zijn als diegenen die ze bestrijden, en onder de Cylons zitten exemplaren die eigenlijk ook niet akkoord gaan met de kruisvaart tegen de mensheid. ‘Als we je kunnen doen twijfelen,’ aldus producer Ronald D. Moore, ‘of je eigenlijk wel voor het goede kamp supportert, zijn we in onze missie geslaagd.’ Zie ook Terrorisme.

Remake Battlestar Galactica was oorspronkelijk een (slechte) film uit 1978, die leidde tot een (slechte) tv-serie. De reeks ging maar één seizoen mee en was zo’n flagrante rip-off van Star Trek dat de makers een proces aan hun broek kregen. Vandaar wellicht dat de producenten van de moderne Battlestar Galactica liever niet spreken van een remake maar van een re-imagining.

So say we all Uitspraak waarmee toespraken of gebeden worden afgesloten. ‘Amen’ of ‘God Bless America’, maar dan in de Kobolreligie.

Terrorisme De invloed van de aanslagen op het WTC en de daaropvolgende gebeurtenissen is niet te onderschatten. Moore noemt de aanval in het begin van de reeks zelf een soort 9/11, ‘maar dan alsof enkel de mensen ín de Twin Towers het zouden overleven’.

USS Enterprise In een reeks als deze moet er minstens één verwijzing zitten naar Star Trek, de moeder aller sciencefictionseries. En jawel: op het einde van de miniserie, als de camera nog één keer de haveloze vloot toont die op de vlucht is voor de Cylons, vaart in de achtergrond ook de USS Enterprise mee, het schip van Captain Kirk.

Veertig jaar De aanval van de Cylons kwam er na een wapenstilstand van vier decennia. In die tijd werd er ieder jaar een vredesconferentie ingelegd tussen de mensen en hun vroegere vijanden, maar de Cylons stuurden daar nooit een vertegenwoordiger naartoe. De miniserie start met de eerste conferentie waar wél een Cylon op aanwezig is, en die proloog zal u meteen aan uw zetel nagelen.

World Wide Web Battlestar Galactica is een coproductie tussen Sci-Fi-Channel en Sky TV uit Groot-Brittannië, en daarom was ze op de Britse tv te zien drie maanden voor ze in de VS in première ging. De kijkers in Engeland – allemaal mensen die met een computer kunnen omgaan ongetwijfeld – zwierden meteen alle afleveringen op het internet, waardoor Amerikaanse fans rustig mee konden volgen. Maar die piraterij gooide allerminst roet in het eten, integendeel: tegen dat de serie van start ging in de VS was de ‘buzz’ zo groot dat de première op Sci-Fi-Channel een doorslaand succes werd. Voor de makers werd het internet dan ook een belangrijk instrument: op de website www.scifi.com/battlestar verschijnen er videoblogs over de opnames en podcasts waarin producer Ronald D. Moore commentaar geeft op de afleveringen, en tussen het tweede en het derde seizoen werden er tien speciale webisodes gepost, korte afleveringen van 3 à 4 minuten met een aparte plot. De videoblogs en podcasts zijn nog steeds te bekijken/beluisteren op de site, de webisodes spijtig genoeg niet.

Xena, Warrior Princess Het belangrijkste wapenfeit van medeproducer David Eick. Lucy ‘Xena’ Lawless kreeg trouwens ook een rol in Battlestar Galactica, als de journaliste D’Anna Biers.

Y2K Of de millenniumbug. Onze afhankelijkheid van technologie en de daarmee samenhangende kwetsbaarheid, het is een favoriet thema in sciencefiction, ook in Battlestar Galactica. Er is natuurlijk het feit dat de Cylons door de mens zelf gemaakt werden en daarna revolteerden tegen hun schepper. Maar even belangrijk is dat de Cylons de verdediging van de Twaalf Koloniën gemakkelijk plat konden leggen omdat alle systemen met elkaar verbonden waren. De Battlestar Galactica is het enige schip dat ontsnapte omdat commandant Adama altijd koppig had geweigerd zich op het netwerk aan te sluiten.

Zwakte Star Trek ging over kracht, onze drang ’to boldly go where no man has gone before’. Battlestar Galactica gaat over onze zwakke kanten, en dat thema wasemt door de hele serie. De technologie waarmee de overlevenden de strijd moeten aangaan is verouderd, de presidente is doodziek, en de groep die moet instaan voor de toekomst van de mensheid is eigenlijk een zootje ongeregeld. Of zoals David Eick zei in een interview: ‘The bad guys are all beautiful and believe in God, and the good guys are fucking each other over.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content