Zaterdag 23/3, 20.45 – één

Na zes jaar afwezigheid is Beste vrienden terug, met een nieuwe presentator: Thomas Vanderveken, bekend van Klara en Vlaanderen vakantieland, vervangt Bruno Wyndaele.

Even het geheugen opfrissen: in Beste vrienden nemen elke aflevering twee BV-duo’s het tegen elkaar op. De kandidaten zijn naast bekende Vlamingen ook steeds beste vrienden. Bruno Wyndaele, wiens productiehuis De Filistijnen het programma maakt, presenteerde de vorige seizoenen. ‘Nu had hij het te druk met Het spiegelpaleis, zijn quiz, die begin vorige maand pas afgelopen was’, zegt Vanderveken. ‘Daarom vroeg hij me Beste vrienden over te nemen, en daar hoefde ik niet lang over na te denken: op reis gaan naar zeven zonnige vakantiebestemmingen met toffe mensen, wie zegt nu nee tegen zo’n cadeau?’

Heb je de presentatie anders aangepakt dan hij?

THOMAS VANDERVEKEN: Tja… Anders. Ik ben gewoon mezelf geweest en heb geprobeerd een goede gastheer te zijn, dan maakt het programma zichzelf. Bruno zei vooraf ook: ‘Je hoeft me zeker niet na te doen.’ Dat was ik gelukkig niet van plan. (lacht)

Is er ook gesleuteld aan de format?

VANDERVEKEN: Nee, net als in het tweede seizoen eindigen we met een finaleaflevering. Daarin maken de drie beste duo’s uit wie de ‘beste beste vrienden’ zijn.

Niet alle BV’s zijn even bekend. Doen namen als Lindsey De Grande of Karolien Debecker, respectievelijk atlete en radiopresentatrice, bij veel Vlamingen een belletje rinkelen?

VANDERVEKEN: Ons motto was: liever een betere vriend dan een bekendere vriend. De bekende gezichten moesten het aanvoelen als een minivakantie. Zo zag ik het trouwens ook – ik had evengoed ‘vakantie’ in plaats van ‘opnames Beste vrienden‘ in mijn agenda kunnen schrijven. Door de opdrachten en het avontuurlijke karakter werd het eigenlijk een soort scoutskamp de luxe.

Als je zelf zou deelnemen aan Beste vrienden, wie neem je dan mee?

VANDERVEKEN: Dan kies ik voor Vincent Verelst. Ik heb met hem piano gestudeerd aan het conservatorium in Brussel en we werkten samen voor Klara en Vlaanderen vakantieland. Van zijn dochtertje Renée ben ik de peter, we kennen elkaar door en door. Mocht hij niet kunnen, dan mag Katja Retsin of Saartje Vandendriessche hem altijd vervangen. Ik heb bij Vlaanderen vakantieland en Steracteur sterartiest fantastische tijden met hen beleefd.

Je becommentarieert ook de Koningin Elisabethwedstrijd voor Canvas. Als je na je studies niet voor de media had gekozen, zat je nu misschien op de stoel van een van de pianisten. Heb je daar soms spijt van?

VANDERVEKEN: Nee, helemaal niet. Al toen ik piano ging studeren, wist ik dat ik geen concertpianist zou worden. Daarvoor eet ik te graag van vele walletjes. Ik werk nu eens voor tv, dan weer voor Klara (Vanderveken presenteerde twee jaar lang het ochtendblok op de klassieke radiozender, nvdr.). Ik heb te weinig discipline om me de hele tijd enkel op piano te concentreren. Dat neemt uiteraard niet weg dat ik veel bewondering heb voor de pianisten die daar wel zitten. We mogen trouwens trots zijn op ons landje, ook dit jaar hebben weer enkele Belgen de voorselectie van de Koningin Elisabethwedstrijd gehaald. De voorbije jaren raakten er ook steeds Belgen tot in de finale. Hopelijk dit jaar ook.

CEDRIC MATTHYS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content