De gespecialiseerde website moviefone.com zette de beste 40 filmsoundtracks op een rij. Dit zijn de eerste 10.

1 Pulp Fiction (1994)

De eclectische soundtrack bij Quentin Tarantino’s Gouden Palmwinnaar, met liedjes als Girl, You’ll Be a Woman soon en Jungle Boogie en natuurlijk Samuel L. Jacksons cover van Ezechiël hoofdstuk 25, vers 17.

2 Saturday Night Fever (1977)

Een discoklassieker met songs als Staying Alive (Bee Gees) en Disco Inferno (The Trammps) en tot in 1984 Michael Jacksons Thriller uitkwam het best verkochte album aller tijden.

3 Purple Rain (1984)

Iedereen is de film van Prince allang vergeten – of doet toch heel hard zijn best – maar songs als Purple Rain of When Doves Cry zijn onvergankelijk.

4 O Brother, Where Art Thou (2000)

De Coenbroers zorgden in 2000 voor een revival van de Amerikaanse folk met hun film en bijbehorende soundtrack, met daarop songs als I Am a Man of Constant Sorrow van de Soggy Bottom Boys.

5 The Graduate (1968)

Een soundtrack met jazzy muziek van Dave Grusin en vooral songs van Simon & Garfunkel, die dankzij liedjes als Mrs. Robinson en Sound of Silence in de VS doorbraken.

6 A Hard Day’s Night (1964)

De soundtrack bij de eerste Beatlesfilm en een plaat met zoveel klassiekers – de titelsong, Can’t buy me Love, I should have known better – dat ze vandaag nauwelijks nog als een soundtrack wordt beschouwd.

7 Superfly (1972)

Blaxploitationprent met een stomende soundtrack van de hand van Curtis Mayfield, waarvan de albumversie overigens meer geld opbracht dan de film zelf.

8 Garden State (2004)

Indiefilm van Zach Braff, die al wist welke songs hij wilde toen hij het scenario schreef, namelijk liedjes van alternatieve bands als Iron & Wine en The Shins.

9 Trainspotting (1996)

De mix tussen postpunk elektronica – met Born Slippy voorop – en opgewekte deuntjes als Iggy Pops Lust for Life paste perfect bij Danny Boyles drugsepos.

10 Singles (1992)

Een film over enkele twintigers die in het begin van de jaren 90 in Seattle wonen, op de muziek van het kruim van de grungescene, waaronder Pearl Jam, Alice in Chains en Mudhoney.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content