Erik Van Looy

Vier geleden ging het ook al om het duel tussen Annette Bening – genomineerd voor American Beauty – en Hilary Swank, die toen verrassend won voor haar rol in Boys Don’t Cry. Als de oscar-regels worden gerespecteerd, wordt het nu precies het omgekeerde, ook al omdat Swank op haar 26e nog te weinig adelbrieven kan voorleggen om al een tweede oscar te rechtvaardigen. Het wordt dus Bening, met Swank als tweede en Imelda Staunton als gevaarlijke outsider.

Jan Verheyen

Als ik de insiders mag geloven, wordt het Imelda Staunton. Wie sowieso geen kans maken, zijn de actrices uit Being Julia en Maria Full of Grace, twee marginale films die maar weinig Academy-leden ook effectief gezien zullen hebben. Wat ik persoonlijk jammer vind, is dat hier met geen woord gerept wordt over Uma Thurman. Kennelijk is het Tarantino-effect helemaal uitgevlakt, want Kill Bill 2 – een fel onderschatte film – werd in geen enkele categorie genomineerd.

Peter Van Camp

Hilary Swank wint zo goed als zeker, ook al zou ik het overdreven vinden om een actrice op zo’n jonge leeftijd al een tweede oscar te geven. Maar ze heeft wel de ideale underdog-rol, als macha die wil boksen in de slipstream van Rocky. Mijn voorkeur gaat uit naar Kate Winslet, die in Eternal Sunshine een excentrieke vrouw speelt zonder op de zenuwen te werken – faut le faire. Ook aardig, maar over het hoofd gezien: Zhang Ziyi die in haar eentje House of Flying Daggers overeind houdt.

Roel Van Bambost

Als Imelda Staunton een oscar krijgt, zou ik me daar volledig in kunnen vinden, maar Kate Winslet is wat mij betreft een even verdiende winnares. Haar personage in Eternal Sunshine is misschien niet haar meest memorabele, maar het blijft wel een uitstekende rol in een uitstekende film. Ook leuk maar niet genomineerd: Julie Delpy uit Before Sunset. Had ze op het eind dat melige liedje maar niet moeten zingen, natuurlijk.

Jo Smets

Staunton wordt de verdiende winnares, ook al vind ik Catalina Sandino Moreno nóg indrukwekkender. Maar eigenlijk heet de enige echte laureate hier Nicole Kidman. Als dé actrice van het moment verdient ze elk jaar op zijn minst een nominatie, en al helemaal wanneer ze de hoofdrol speelt in de allerbeste film van het jaar. Birth, jazeker.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content