Op 23 maart kunnen de liefhebbers van goede slechte films op Offscreen genieten van The Room, de Citizen Kane uit het genre (zie ook Focus nr 9). Maar wie achteraf nog meer wil, kan op zoek naar deze titels.

MANOS: THE HANDS OF FATE (1966)

Een van de bekendste cultfilms uit de tijd dat de lsd goedkoop was, over een gezin dat op vakantie in de handen van een heidense sekte valt. Manos werd gemaakt door een Amerikaanse verzekeringsmakelaar en verkoper van meststoffen, die tijdens een weddenschap had gezegd dat iedereen een film kan draaien en helaas op zijn woord werd genomen. Berucht om zijn bizarre plotwendingen, knullige acteerprestaties, afschuwelijke special effects en vooral om de negen minuten durende openingsscène waarin mensen gewoon rondrijden zonder iets te zeggen – oorspronkelijk zouden de begintitels daarover lopen, maar wegens geldgebrek zijn die nooit gemaakt.

TROLL 2 (1990)

Horrorfilm gemaakt door de Italiaanse regisseur Claudio Fragasso, waarin een familie enkele boosaardige kabouters achter zich aan krijgt. Fragasso schreef het scenario, ook al sprak hij zeer weinig Engels – iets wat snel duidelijk wordt – en nam alles op in de VS met niet-professionele acteurs, onder wie de lokale tandarts. O ja, de oorspronkelijke titel was Goblins, maar die werd veranderd in Troll 2 omdat de Amerikaanse distributeur hoopte de film te kunnen verkopen als een sequel op Troll uit 1986, ook al hebben beide niets met elkaar te maken en komt er bij Fragasso geen enkele trol voor. Hoe Troll 2 desondanks tot een cultfenomeen kon uitgroeien, wordt verteld in de documentaire Best Worst Movie (2010).

BIRDEMIC: SHOCK AND TERROR (2008)

Tegelijk een romantische thriller, een pamflet over de mogelijke gevolgen van de klimaatopwarming én een hommage aan The Birds van Alfred Hitchcock: je kunt regisseur James Nguyen van veel beschuldigen, maar niet van een gebrek aan ambitie. Gebrek aan geld had hij wel, want Birdemic werd gemaakt met tienduizend dollar. De plot: een succesvolle ondernemer uit Silicon Valley gaat uit met een fotomodel en nadat ze de liefde bedreven hebben, worden ze ’s ochtends aangevallen door adelaars en gieren. Die zuur overgeven en ontploffen als ze neervallen. Maak u geen zorgen: uiteindelijk worden de roofzuchtige vogels – om een reden die nooit uitgelegd wordt – verjaagd door duiven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content