Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

Ergste vergrijp: onopzettelijke doodslag

In de vroege uurtjes van zondag 27 juli 2003 zwalpt een straalbezopen koppel het Domina Plaza Hotel in Vilnius binnen. Hij kan nauwelijks nog op zijn benen staan, maar ook zij ziet er behoorlijk tipsy uit. Hij, dat is Bertrand Cantat, zanger van de Franse rockgroep Noir Désir. Zij, dat is Marie Trintignant, gevierde actrice en dochter van Jean-Louis en Marie Trintignant, het koningskoppel van de Franse cinema.

Cantat en Trintignant zijn minnaars. Ver weg van hun respectieve partners hebben ze in de Litouwse hoofdstad de voltooiing van Colette gevierd, een film over de gelijknamige Franse schrijfster waarin Marie Trintignant de hoofdrol speelt. Twee keer reden om te feesten dus. Twee keer reden om in de drank te vliegen. En de drugs. Van het feestje voor het productieteam van Colette gaat het naar de flat van een bevriend koppel voor een stevige afterparty. En van daar gaat het in de kleine uurtjes dus richting Domina Plaza.

Maar zodra de flink aangeschoten minnaars hun kamer binnenstommelen, gaat het mis. Trintignant ontvangt een pikante sms van Samuel Benchetrit, tot nader order haar wettelijke echtgenoot, en Cantat gaat door het lint. Er vallen harde woorden en rake klappen. Hotelgasten in de belendende vertrekken horen hoe de ruzie escaleert en het vervolgens ijzingwekkend stil wordt. In de kort en klein geslagen kamer van het koppel ligt Marie Trintignant bewegingloos aan de voeten van Bertrand Cantat.

Fast forward naar maart 2004. In een Litouwse rechtbank staat Cantat terecht voor de moord op zijn maîtresse. Zelf beweert hij haar hooguit vier keer een oorvijg te hebben verkocht, zijn advocaat heeft het over een jammerlijk ongeluk. Maar de bewijzen à charge spreken die theorie flagrant tegen. Marie Trintignant kreeg niet minder dan negentien zware klappen, waarvan zeven op het hoofd. En dat Cantat pas zeven uur na de feiten de hulpdiensten verwittigde, pleit ook niet in zijn voordeel.

Werd de zanger van Noir Désir meegesleurd in een pardonnabele crime passionnel of heeft hij zijn maîtresse met voorbedachten rade en in koelen bloede doodgeklopt? De Litouwse judge houdt het op ‘onopzettelijke doodslag’ en veroordeelt Cantat tot acht jaar cel. In 2007 lijkt de Franse rocker er zelfs nog makkelijker van af te komen wanneer hij wegens goed gedrag en zeden al na de helft van zijn straf de gevangenis mag verlaten. De familie Trintignant tekent beroep aan en bewerkt zelfs president Sarkozy himself, maar het mag niet baten: op 15 oktober is Bertrand Cantat opnieuw een vrij man.

Sinsdien probeert de verguisde muzikant een nieuw leven op te bouwen, maar evident is dat niet. Kort na het incident in Vilnius al werd zijn woning in de as gelegd – wellicht was er kwaad opzet in het spel – en ook met Noir Désir wil het niet echt meer lukken. Cantat verzoent zich opnieuw met zijn vrouw, de van oorsprong Hongaarse Krisztina Rády, maar ook dat geluk is van korte duur. Op 10 januari 2010 verhangt ze zich in het huis in Bordeaux dat ze samen met Cantat betrekt.

Maar om op een positieve noot te eindigen: dat ellendige Noir Désir is intussen wel definitief opgedoekt.

VINCENT BYLOO

Partner Content