Als alles goed gaat, dan trekt astronaut Frank De Winne op woensdag 27 mei voor een tweede keer de ruimte in voor een verblijf van zes maanden in het ISS (International Space Station). En dat is de gelegenheid voor Canvas om eindelijk eens uitgebreidere portretten van de twee Belgische ruimtevaarthelden te maken: in het tweeluik Beroep: Astronaut zien we hoe De Winne en zijn voorganger Dirk Frimout tot in outer space geraakt zijn.
Zowel De Winne als Frimout behoort tot de absolute wereldtop. Hoe zijn jullie erin geslaagd om hen uitgebreid tespreken, zeker bij De Winne, die in volle voorbereiding is.
Dominique De Muynck (eindredacteur): Dat is de verdienste van Tijs Mauro, die de interviews heeft afgenomen. Hij is zowat de ruimtevaartspecialist van de VRT-nieuwsdienst en had Frank De Winne al gevolgd tijdens zijn vorige missie: daardoor kennen ze elkaar en kreeg hij wat meer tijd. Aan de andere kant wil de Europese ruimtevaartorganisatie Esa ook publiciteit rond haar activiteiten. Daarom hebben we ook nooit eerder vertoonde beelden van De Winne tijdens z’n vorige missie gekregen. Je moet weten dat sinds enkele jaren echt alles gefilmd wordt. Het probleem van een ruimtereis is volgens De Winne niet de eenzaamheid, maar het gebrek aan privacy.
Uiterlijk zijn het tegengestelden: De Winne is de afgetrainde militair, terwijl Frimout een hoger professor Zonnebloem-gehalte heeft. Zijn het ook twee verschillende karakters?
De Muynck: Ze hebben allebei een ander parcours afgelegd, dat maakt het ook interessant. We hebben er bewust voor gekozen om geen twee afzonderlijke portretten te maken, maar een soort tweedelige jobadvertentie voor astronauten: welke opleiding heb je nodig, wat voor training krijg je, wat zijn de risico’s, hoe zit het met het loon… In het eerste deel tonen we wat er van bij de eerste inschrijving gebeurt voor je de ruimte in kunt. In het tweede deel laten we dan zien wat er in de ruimte plaatsvindt. En we plannen nog een derde deel waarin De Winne terugblikt op de huidige missie, waarbij hij als eerste niet-Amerikaan en niet-Rus boordcommandant zal zijn.
Je zei dat ze een verschillend parcours hebben afgelegd.In welke zin?
De Muynck: Frank De Winne is helemaal binnen de Esa opgeleid, terwijl Dirk Frimout daar werd afgekeurd en dan via de Nasa in Amerika op eigen houtje toch z’n weg heeft gevonden. De redenen van die afkeuring zijn nog altijd duister, wellicht een politiek spel. Frimout zegt ook dat De Winne als eerste van begin tot einde echt gesteund werd. Doordat hij er al een tijdje uit is, spreekt Frimout ook wat openhartiger. Al merk je wel dat beiden een grondige mediatraining hebben gekregen: ze blijven natuurlijk zeer positief over de ruimtevaart. Om een andere stem te horen, laten we ook oud-VRT-journalist en dé ruimtevaartspecialist Herman Hendrickx aan het woord. Hij is kritischer omdat ruimtevaart toch wel waanzinnig duur blijft.
En zijn de ruimtevaarders na die verhalen in jullie ogen nog grotere helden geworden?
De Muynck: Om het zover te brengen als Frimout en De Winne moet je heel erg toegewijd zijn. Allebei hebben ze er wel twintig jaar over gedaan voor ze de ruimte in konden, en in die tijd hebben zij en hun familie heel wat offers moeten brengen. En dan hebben ze ook nog eens al die tijd dezelfde conditie moeten aanhouden als bij hun inschrijving. In één woord: respect.
Dinsdag 26/5, 21.50 – Canvas
(H.V.G.)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier