22.05 – Vitaya

‘Ik heb goede dingen gedaan en ik heb slechte dingen gedaan. Dat is net wat een carrière inhoudt’, vat Whoopi Goldberg als geen ander haar woelige levensloop samen. Van het tranerige The Color Purple over gevierde stand-upcomedyshows tot populaire gekkebekkentrekkende komedies als SisterAct, een vrouw zou er voor minder beroemd of berucht van worden.

Geboren als Caryn Elaine Johnson in New York City in 1955 kende kleine Whoopi niet meteen de makkelijkste start. Ze stopte met school, raakte verslaafd aan heroïne en trouwde met haar begeleider. Ze kregen een kind, maar scheidden al enkele jaren later – Goldberg zou nog twee keer trouwen en scheiden. Dankzij de tienerzwangerschap van haar eigen dochter mocht ze zich op haar vierendertigste al oma noemen.

Haar vreemde artiestennaam dankt ze aan haar winderigheid, want ‘als je je wat opgeblazen voelt, moet je het laten vliegen’. Oorspronkelijk dacht ze zichzelf ‘Whoopee Cushion’ te noemen – naar de scheetkussentjes – maar uiteindelijk koos ze met Goldberg een naam die naar haar Joodse afkomst verwijst.

Voor haar acteercarrière van de grond kwam, werkte ze als bankbediende, metselaar en schminkster in een mortuarium. Dat ze nog steeds van professionele verscheidenheid houdt, blijkt uit haar lange cv: ze is meter van een cruiseschip, ambassadrice van Unicef, ‘stem’ bij Universal Studio’s en eigenaar van het restaurant Mary’s kitchen.

Om haar rol in Star Trek heeft ze twee keer moeten vragen, omdat de producers dachten dat ze hen in het ootje nam. De film heeft voor haar een speciale betekenis. Het was immers Nichelle Nichols optreden in de versie uit 1966 die haar tot acteren inspireerde.

Een goedgevulde schoorsteenmantel heeft ze wel. Ze is een van de tien acteurs die zowel een Emmy, Grammy, Oscar als Tony in ontvangst mochten nemen. Bovendien was ze nog maar de tweede Afro-Amerikaanse vrouw die met een Oscar werd bekroond én mocht ze als eerste vrouw de ceremonie presenteren.

Zonder wenkbrauwen – een ongelukje tijdens een gastoptreden bij Metallica is gauw gebeurd – en met haar vreemde brilletje en dreadlocks weet Goldberg dat ze niet meteen Hollywoods mooiste is. Ze zal er geen traan om laten: ‘Ik zie er niet uit als Halle Berry, maar de kans is groot dat zij er uiteindelijk wel zoals ik zal uitzien.’

Louis Theroux – Gambling in Las Vegas Herhaling van de reportage waarin Theroux zich onderdompelt in de gokpaleizen van Las Vegas (20.00 – Ned3) Raymann is laat Nieuw seizoen van de satirische talkshow met stand-upkomiek Jörgen Raymann (22.05 – Ned1).

(B.D.C.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content