BEROEMD OF BERUCHT: NIGELLA LAWSON

19.15 – VITAYA

Als de liefde van de man door de maag gaat, mag het geen wonder heten dat de Britse tv-kokkin Nigella Lawson een schare mannelijke aanhangers heeft – al zullen haar wulpse rondingen, volle lippen en sensuele handen daar ook niet vreemd aan zijn. Maar ook vrouwen kijken graag naar haar vermakelijke tv-shows Nigella Bites en Forever Summer en kopen massaal haar vlot leesbare kookboeken met veelbelovende titels als How to become a domestic goddess. Beroemd of Berucht schetst een portret van deze keukenprinses, die gulzig haar vingers aflikkend de term ‘gastro-porno’ een andere betekenis geeft.

Alvast wat Nigella voor beginners:

Is van goeden huize. Op 6 januari 1960 werd ze geboren uit Nigel Lawson, de Britse minister van Financiën onder Margaret Tatcher, en Vanessa Salmon, erfgename van de machtige Joodse Lyson Cornerfamilie.

Vond familiemaaltijden als kind absolute horror en was ook op school ‘geen gemakkelijke’. Ze weigerde eens haar eindexamen wiskunde af te leggen.

Heeft geen culinaire opleiding genoten – ze studeerde middeleeuwse en moderne talen – en zal zichzelf nooit ‘chef’ noemen: ‘Mijn kwalificatie is er een van eter.’

Streefde een journalistieke carrière na: eerst als culinair columnist, dan als hoofdredacteur van de literaire pagina’s van The Sunday Times en ten slotte als freelancer.

Trouwde met collega-journalist John Diamond, met wie ze twee kinderen kreeg, Cosima en Bruno, voor hij in 2001 overleed aan keelkanker. Ze verloor eerder ook haar moeder aan leverkanker en haar zus aan borstkanker.

Veroorzaakte controverse door al in 2003 te hertrouwen met Charles Saatchi, stinkend rijk reclamemagnaat en zeventien jaar ouder. De twee zouden al een relatie gehad hebben voor Johns dood, mét zijn toestemming.

Gelooft niet in ‘low fat cooking’ – een verademing in deze tijden van light, lighter, lightest – en gebruikt echte boter, volle melk en dubbele room.

Is naar eigen zeggen verslaafd aan Engelse mosterd: ‘Ik eet Engelse mosterd met álles.’

Laat haar kijkers graag meegenieten van haar stiekeme en foute midnight snacks.

Heeft als ultiem keukendevies: ‘Streef naar zoveel mogelijk genot met zo weinig mogelijk inspanning.’

Batman *** Tim Burton, VS 1989. Wilde dromer Burton bijt zich soms al te gretig vast in het universum van de door Bob Kane in 1939 in de DC Comic gecreëerde superheld, maar dit donkere stripspektakel heeft voldoende troeven om te bekoren: bijvoorbeeld het sordide Gotham City-decor van Anthon Furst en sinistere Joker Jack Nicholson (18.55 – Kanaaltwee) Family Plot ** Alfred Hitchcock, VS 1976. De laatste film van Hitch, een speelse San Francisco-thriller naar een script van Ernest Lehman ( North by Northwest). De schitterende suspensescènes zijn schaars in dit verhaal over kidnapping, losgeld en een geheimzinnige erfgename, maar ook al is dit een mindere Hitchcock, zijn signatuur is onmiskenbaar. Film 1 ** Willem Wallyn, B 1999. Sterk debuut van gewezen advocaat Wallyn, een huwelijk tussen een slimme thriller en zwarte mediakomedie met de Agusta-affaire voorzichtig smeulend op de achtergrond. Peter Van den Begin, als Wallyns alter ego, is grandioos. (00.05 – Eén) Slings and Arrows Nieuwe Canadese komische reeks over de belevenissen van een theatergezelschap in een klein stadje (23.35 – Ned1).

Barbara De Coninck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content