BEROEMD OF BERUCHT: JAMIE OLIVER

19.15 – VITAYA

Na de uitzending over Nigella Lawson gaat Beroemd of Berucht deze week over die andere lekkere Britse tv-kok, Jamie Oliver. De lispelende chef staat bekend om zijn no-nonsensekookkunst en met zijn jongensachtige charme veroverde hij niet alleen het tv-scherm maar ook menig vrouwenhart – People Magazine noemde hem de tweede ‘sexiest man alive’, na Brad Pitt. Hij verkocht meer dan 6 miljoen boeken en wil zijn bekende kop gebruiken om de wereld te verbeteren. Jamie Oliver in grote lijnen:

Werd geboren op 27 mei 1975 in een culinair nest: zijn ouders baatten een pub-restaurant uit en zodra hij boven het aanrecht uitkwam, draaide hij mee in de keuken.

Is dyslectisch en ging op z’n 16e van school af om les te volgen aan het Westminster Catering College. Verbeterde zijn skills in Frankrijk en bij grootmeester Carluccio in Londen.

Werd ontdekt tijdens een reportage over The River Cafe, een hip Londens restaurant waar hij toen achter het fornuis stond.

Mocht in 1999 de lunch verzorgen van Brits premier Tony Blair en diens Italiaanse tafelgenoot Silvio Berlusconi. Weigerde wel de baan als ‘voedseltsaar’ van de Britse ziekenhuizen die Blair hem aanbood.

Trouwde in 2000 met jeugdliefde en ex-model Juliette ‘Jools’ Norton. Het stel heeft twee dochters, Poppy Honey en Daisy Boo.

Drumt bij Scarlet Division, ‘een mix van Catatonia en Texas, met een ruw kantje’.

Startte in Jamie’s Kitchen het non-profit-restaurant Fifteen om moeilijke tieners een culinaire kans te geven. Er is er nu ook een in Amsterdam en deze zomer komen daar nog Cornwall en Melbourne bij, maar de keten zou op de rand van het faillissement balanceren. Hij serveert er wel Belgische Miko-koffie.

De relatie met Blair is bekoeld: Oliver zorgde met de protestactie ‘Feed me better’ én 271.000 handtekeningen aan het adres van de premier voor betere maaltijden in Engelse scholen. Hij kelderde in één moeite ook een fastfoodbedrijf.

Weigerde lucratieve contracten met Coca-Cola en Nestlé, maar maakt wel reclame voor warenhuisketen Sainsbury’s én kwam in opspraak door een geheime deal met Heinz.

Vindt dat iedereen steeds drie dingen in huis moet hebben: extra virgin olijfolie, dikke Siciliaanse limoenen en Maldon-zeezout.

The Culture Show Laatste aflevering van het seizoen van het Britse culturele programma, met ditmaal een reportage waarin komiek Danny Robins verslag doet van zijn poging om alle toneelstukken van Shakespeare te gaan bekijken in één maand tijd (21.10 – BBC2). Batman Returns *** Tim Burton, VS 1992. Stukken donkerder dan Burtons eerste uitstap in het corrupte Gotham City, hier een spectaculair en macaber Metropolis-achtig spookhuis. En voor wie al natte dromen kreeg van Halle Berry in zwartlederen SM-outfit in de spin-off Catwoman: kijk wat een schitterende Michelle Pfeiffer hier met die rol doet (19.05 – Kanaaltwee) Bitter Moon ** Roman Polanski, FR-GB 1992. Een luxueus cruiseschip als het decor voor een wreed en vernederend steekspel vol seksueel gemanipuleer tussen de koppels Peter Coyote/Emmanuele Seigner en Hugh Grant/Kristin Scott Thomas. Bitter en sarcastisch met reminiscenties aan Mes in het water, al toont Polanski zich hier minder bevlogen (23.15 – CANVAS) New Jack City *** Mario Van Peebles, VS 1991. Van Peebles trad met dit debuut in de voetsporen van zijn vader, de maker van Sweet Sweetback’s Baadasssss Song. Voor deze bikkelharde clash tussen cops en drugsdealers putte hij uit Larry Cohens Black Caesar, De Palma’s Scarface en Abel Ferrara’s King of New York. Explosieve blaxploitation, gestuwd door de dreunende raps van Ice-T. (23.45 – Kanaaltwee)

Barbara De Coninck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content