Wat moet je zien, lezen en horen voor je vertrekt naar ’s werelds
mooiste cultuursteden? En wat moet je, eens ter plekke, zeker doen?
Deze week: Berlijn. Ganz toll!
<< BERLIJN
[LEZEN]
Berlin Alexanderplatz (Alfred Döblin)
Berlin Alexanderplatz (1927) van Alfred Döblin is zowel een sleutelwerk van de moderne literatuur als een geschiedenisles. Antiheld is Franz Biberkopf, de Jedermann en tweederangscrimineel die na zijn celstraf het hoofd boven water tracht te houden in de Weimarrepubliek. Daar doolt niet alleen het spook van WO I rond, ook de nieuwe dreiging van Hitler en diens nazipartij doemt op. ‘Alex’ was toen het kloppende hart van de stad, met bars en cabaretclubs. Wie geen zin heeft in Döblins vuistdikke roman kan de tv-adaptatie van Rainer Werner Fassbinder bekijken.
[ZIEN] Berlin: Die Sinfonie der Grosstadt (Walter Ruttmann)
Berlijn is door de decennia heen altijd al een dankbaar en beladen filmdecor geweest. Nooit gold dat zo expliciet als in Berlin: Die Sinfonie der Grosstadt uit 1929. In die avant-gardedocumentaire – een meesterwerk van het Duitse expressionisme – promoveert regisseur Walter Ruttmann de Duitse hoofdstad tot hoofdpersonage. Duik in de woelige Weimarrepubliek met deze dynamisch gemonteerde dag uit het leven van de swingende metropool, in het kielzog van treinen, auto’s, huifkarren, marktkramers, bedelaars en fabrieksarbeiders.
[LUISTEREN] Krieg in den Städten (Einstürzende Neubauten)
Lou Reed, David Bowie, Iggy Pop, The Sex Pistols, U2, Bloc Party, Beirut… allen brachten ze muzikaal hommage aan Berlijn. Ook de Berliners zelf lieten zich niet onbetuigd, onder meer de Einstürzende Neubauten, het industrialcombo dat begin jaren tachtig begon aan zijn muzikale blitzkrieg met zelfgebouwde, metalen tuigen en mismeesterde gitaren. Hoor de bommen knallen en mitrailleurs zingen, huiver van de angstkreten van Blixa Bargeld in Krieg in den Städten, een ontregelende portie Stahlmusik. Aufstehen! Abstürzen! Einstürzen!
[EXPO] Art & Toys – Collection Selim Varol
Tot 16/9, Me Collectors Room
De collectie speelgoed en street art van Selim Varol is werkelijk indrukwekkend. Ruim 15.000 stuks, met name figuurtjes, heeft hij verzameld, waarvan er zo’n 3000 van 200 kunstenaars en ontwerpers in Me Collectors Room te zien zijn. Met onder meer KAWS, Phil Frost, Shepard Fairey (die van de Barack Obama/Hope-posters), JR, Banksy, en een onwaarschijnlijk aantal anderen.
me-berlin.com
[HOTSPOT] Tempelhofer Feld
Tot 2008 was Tempelhof, met een van Europa’s grootste gebouwen, een luchthaven. Tegenwoordig vindt u op het tarmac geen toeristen met koffers, maar hippe vogels die al fietsend, skatend of barbecueënd het panorama in zich opnemen. Tijdens de vakantieweekends worden er gratis filmklassiekers vertoond, en kunt u er terecht voor Echoes of Voices in the High Towers, met letterkunst van Robert Montgomery.
tempelhoferfreiheit.de
[FESTIVAL] Tanz im August
10-25/8
Voor wie het iets artistieker mag: naast heel veel dance is er in Berlijn ook hedendaagse dans. Ook België zendt zijn zonen en dochters uit naar het internationale festival Tanz im August, met onder andere Pieter Ampe, Jan Fabre, P.A.R.T.S. en Lisbeth Gruwez. Ook internationale grootheden als Akram Khan tekenen present. Verschillende workshops geven slapende voeten geen kans.
www.tanzimaugust.de
[STREET ART] The Hidden Path
Voor sterke visuele input moet u niet langer in musea zijn, maar op straat. De gigantische portretten van JR bij Checkpoint Charlie, de stencils van XOOOOX en de stalkerige berichten aan Linda in Friedrichshain: street art maakt de stad tot canvas. De wandelingen van The Hidden Path en apps van Tripadvisor wijzen de weg.
thehiddenpath.de
VOLGENDE WEEK
Venetië
DOOR DAVE MESTDACH & CHARLOTTE BUSSELEN
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier