BERGICA

BERGICA. 'Een van onze inspiratiebronnen is Jan Eelen, vooral In de gloria.'

Maandag 29/10, 20.45 – Acht

Acht steekt zijn nek uit met sketchprogramma Bergica, gemaakt door twee beloftevolle filmmakers: Adil El Arbi en Bilal Fallah. ‘ Bergica is een soort Marokkaans slang’, legt Adil El Arbi uit. ‘Rond Tanger spreekt men het Arabisch voor België niet uit als Belgica maar met een ‘r’. Dat leek ons wel een grappige titel, omdat Bilal en ik naast Belgen ook Marokkanen zijn.’

Jullie sleepten met jullie kortfilm Broeders enkele fraaie filmprijzen in de wacht. Hoe kom je van daar bij een sketchesprogramma?

ADIL EL ARBI: Met het idee spelen we al sinds we begonnen te studeren aan Sint-Lukas Brussel, vijf jaar geleden. Al die tijd hielden we ideeën voor sketches bij. Grove, absurde grappen met mensen van allochtone afkomst, niet óver hen. Zo hebben we sketches over de gwangsters: Marokkaanse hangjongeren van wie mensen bang zijn en over wie je leest in de krant, Maar in onze sketches blijken ze bijzondere interesses te hebben, poëzie bijvoorbeeld.

Hoe brengen jullie die sketches?

EL ARBI: Een van onze inspiratiebronnen is Jan Eelen, en vooral dan In de gloria. Het absurde van zijn humor spreekt ons aan. Daarnaast houden we van de sketches van het Franse trio Les Inconnus, maar ook van droge Britse humor zoals The Fast Show en Little Britain.

Is er een onderscheid tussen Britse, Vlaamse en Marokkaanse humor?

EL ARBI: Er zijn verschillen, maar wat wij willen doen, is net die verschillende stijlen gebruiken om zo tot iets relatief nieuws te komen. Les Barons van Nabil Ben Yadir is wat dat betreft een voorbeeld. Nabil is trouwens een van onze mentoren, samen met Michaël R. Roskam. Hij was van in het eerste jaar op Sint-Lukas een van onze docenten, en uiteindelijk werd hij de coach voor ons eindwerk Broeders. We kunnen altijd bij hem terecht voor tips, voor het schrijven van scenario’s, voor het regisseren, en we hebben veel van hem geleerd. Zijn belangrijkste les? Dat het altijd beter kan.

Als je bedenkt hoe hard het multiculturele sketchprogramma Rwina werd aangepakt, is het dan een voordeel dat jullie op Acht zitten en niet op één?

EL ARBI: Humor is het moeilijkste genre. Een kleinere zender als Acht kan zijn nek uitsteken. Een paar jaar geleden gaven ze met Super 8 van Jonas Govaerts en Tim Mielants ook twee pas afgestudeerde regisseurs een kans. Op een grote zender raken, dat zou mooi zijn. Op dit moment is het niet mogelijk om een mainstreamzender te halen met een serie gemaakt door mensen van een andere origine. Het film- en tv-landschap weerspiegelt nog niet de diversiteit van Vlaanderen. Je hoeft niet Erik of Jan te heten als regisseur, Adil, Bilal of Karim kan ook.

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content