Dus u bent voor het eerst met ‘mijnheer’ aangesproken op Groezrock. Uw vrienden slaan Pukkelpop dit jaar over omdat ze geen babysit vinden. U hebt online gezocht naar een Airbnb in Leuven tijdens Rock Werchter. En nu vraagt u zich af: ‘Ben ik te oud geworden voor de festivals?’ Geen nood: middels een even eenvoudige als accurate vragenlijst helpen wij u bij uw beslissing.

Ik ga naar een festival en ik neem mee:

A. Eén verse onderbroek. Deo. Condooms. Een zak Australische wijn. Aiki Noodles. Eén handdoek om plastic flesjes rum in binnen te smokkelen. (0)

B. Oordopjes. Zonnecrème factor 20. Zonnecrème factor 50. Aftersun. Driedubbel extrazacht wc-papier. Appels. Vochtige doekjes. Dafalgan. Motilium. Immodium. Rennie. (+5)

C. Een plooistoel. Een dekentje. Gij nu van Griet Op de Beeck. Een quinoasalade met rauwe selder, geroosterde walnoten en granaatappel. (+10)

D. Geluidsdichte oorschelpen. Voor de baby. (+50)

Het is vijf uur ’s nachts. Twee tenten naast u besluit een Limburger met een akoestische gitaar Bob Marleys Redemption Song in te zetten. Nóg maar eens. U…

A. Pakt uw bongo’s en verzorgt de percussie. (-5)

B. Bent zo ver heen dat u toch niks zou kunnen horen. (0)

C. Gaat vragen of het alsjeblieft wat stiller kan. U gebruikt daarbij de woorden: ‘Er zijn ook mensen die proberen te slapen.’ (+5)

D. Gaat klagen bij de organisatie en eist dat ze ‘stappen ondernemen tegen dit soort antisociaal gedrag’. (+10)

Wat is uw grootste ergernis op festivals?

A. Een lege gsm-batterij. (0)

B. De wc’s. Sowieso de wc’s. Zegt er ooit iemand iets anders dan de wc’s? (+5)

C. De overlap in het programma tussen Bibi Bourelly en Mura Masa. En dan hebt u nog maar vijf minuten om bij Ry X te raken. Serieus: waarom houden festivals er geen rekening mee dat er ook mensen voor de muziek komen? (+5)

D. Dronken mensen. Securitymensen. Jonge mensen. Lelijke mensen. Vrolijke mensen. Alle mensen. (+10)

‘De wijntent?’

A. ‘De wat? Is er een wijntent?’ (-5)

B. ‘Links van de cavabar.’ (+5)

C. ‘Heel goede Montepulciano. Natuurwijntje. Toetsen van kers. Echt een aanrader.’ (+10)

Doen uw bovenbenen soms pijn?

A. Ja. (+5)

B. Neen. (-5)

Vaak last van uw onderrug?

A. Ja. (+5)

B. Neen. (-5)

Knieën?

A. Ja. (+5)

B. Neen. (-5)

Editors beginnen aan hun bis. U…

A. Realiseert zich dat als u nú vertrekt u voor de grote massa op de parking raakt. (+10)

B. Realiseert zich dat als u nú vertrekt u voor de grote massa aan de Boiler Room raakt. (-5)

C. Hoopt dat ze No Sound but the Wind nog zullen spelen. En Blood. Sowieso hebben ze precies nogal weinig van hun eerste plaat gespeeld. (+5)

D. Wordt wakker in uw tent. Maakt u klaar om aan de dag te beginnen. (-15)

‘Keta?’

A. ‘Nou, nee, ik ben meer een MDMA-type.’ (-5)

B. ‘Nee, bedankt. Moet maandag vroeg op.’ (+5)

C. ‘Excuseer?’ (+5)

D. ‘Die van Sexy Bitch? Speelt die hier?’ (+5)

Drie uur in de namiddag. Een meisje met bloemen in haar haar ligt in comateuze toestand op de grond. Gezicht naar beneden. U…

A. Klikt Instagram open. #wokeuplikethis #festivalfail #tentsletje #facepalm #festivals #dronken #nofilter (0)

B. Haalt de dop van uw alcoholstift. (-5)

C. Denkt: ‘Ocharme, haar ouders.’ (+10)

HOLLANDSE…!

A. Kazen? (+20)

B. HOEREN! (0)

Wat zegt de naam ‘Paul McCartney’ u?

A. ‘Is dat die oude man van dat lied met Rihanna en Kanye?’ (0)

B. ‘Mijn pa is daar fan van.’ (-5)

C. ‘Mijn opa is daar fan van.’ (-10)

D. ‘Tegelijk de grootste én de meest onderschatte Beatle. Hij wordt vaak weggezet als de sentimenteelste van de vier, maar luister naar Sgt. Pepper’s en je hoort dat hij in de eerste plaats de beste songschrijver was. Tuurlijk, zijn periode met Wings en zijn solocarrière waren minder consistent, maar het is wraakroepend om hem dat te verwijten. Blijven vernieuwen en blijven jezelf heruitvinden: het komt met een prijs. Trouwens, zijn jongste plaat bewijst nog maar eens dat hij meer een artiest van Today dan – haha – Yesterday is.’ (+30)

Hoe oud bént u eigenlijk?

A. Tussen veertien en drieëntwintig. (-10)

B. Tussen drieëntwintig en achtentwintig. (0)

C. Tussen achtentwintig en vijfendertig. (+5)

D. ‘Ik geloof niet in leeftijden.’ (+50)

U scoort minder dan 0 U noemt Soulwax ‘van voor mijn tijd’, snapt niet waarom niet iederéén bekertjes verzamelt en dacht tot twee maanden geleden dat Prince de uitvinder van de princekoek was. U bent, kortom, in geen geval te oud voor de festivals. Zorg wel dat u uw oogdruppels op tijd inbrengt, voor mama u komt halen: ze gaat geen twee jaar op rij geloven dat die rode ogen van de hooikoorts komen.

U scoort tussen 0 en 40 U weet hoe u middels een lege chipszak uw festivalbandjes kunt uittrekken, u haalt trots uit het binnensmokkelen van sterke drank en u snapt niet dat Flume niet hoger op de affiche staat. Geen zorgen dus: zelfs vier dagen Dour behoren nog tot de mogelijkheden. Evenwel, koester uw gestel: er komt nog een tijd dat het begrip ‘recupereren’ wel degelijk betekenis zal krijgen voor u. Geloof ons.

U scoort tussen 40 en 80 Het is geen schande om op ‘een rustige camping’ in Zonhoven te verblijven en met de fiets naar Pukkelpop te pendelen. Antibacteriële zeep hoeft geen overbodige luxe te zijn. Darmflora ís belangrijk. U hebt, met andere woorden, overschot van gelijk. U wilt de festivals op uw eigen tempo beleven. En dat mag. Zolang u de aandrang niet voelt om zinnen als ‘Noemen ze deze djingeldjangel ook al muziek?’ en ‘Excuseer, maar ik denk niet dat u hier mag urineren’ in de mond te nemen, zit u veilig.

U scoort tussen de 80 en 100 Laat ons eerlijk zijn: er is maar één ding dat u meer haat dan de festivals, en dat is de gedachte dat u te oud bent voor de festivals. U mag dan aan pensioensparen doen en de bezitter zijn van een Toyota Prius, uw jeugd lijkt pas echt voorbij als u niet langer één weekend per jaar kunt meebrullen met Kaiser Chiefs en The Offspring. We kunnen u dat niet verbieden. We gaan het u alleen afraden.

U scoort meer dan 100 Iedereen op de wei denkt dat u een undercoveragent bent. Serieus.

DOOR GEERT ZAGERS — ILLUSTRATIES SARA VANBELLE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content