BEN X **

GREG TIMMERMANS in 'BEN X'. 'De beste film over tienerangst sinds 'Donnie Darko',' aldus The Village Voice.

Vrijdag 28/8, 20.25 – één. Nic Balthazar met Greg Timmermans, Laura Verlinden, Marijke Pinoy. B-NL 2007.Van eXistenz over Avalon tot het recente L’autre monde: het zijn slechts enkele films die inloggen op de verslavende natuur van games en de dunne grens tussen de virtuele en de echte wereld. Ook ex-filmcriticus Nic Balthazar trok voor zijn debuut richting cyberspace. Ben X is echter meer een drama over een pestslachtoffer dan een intrigerende kijk op de hightech beeldcultuur.

Logisch ook. Het door The Village Voice als ‘de beste film over tienerangst sinds Donnie Darko‘ omschreven Ben X vindt zijn oorsprong in een waargebeurd verhaal over een autistische jongen. De 17-jarige Tim sprong in 2002 immers van het Gentse Gravensteen, nadat ’twee jongens hem tot de dood hadden gepest’. Balthazar verwerkte het tragische verhaal eerst tot het jeugdboek Niets was alles wat hij zei en later tot de succesvolle theatermonoloog Niets.

Ben X – een verbastering van ‘Ben-niks’ – volgt het verhaal van Ben (Greg Timmermans), een jongen met het syndroom van Asperger die op school gepest wordt, maar als Ben X heerst in de online game Archlord. Geleidelijk aan lopen de werkelijke en virtuele wereld echter in elkaar over. De grote verdienste van Ben X is de hippe manier waarop Bens verwarde mentale toestand wordt opgeroepen. De film lijkt wel een splinterbom van nerveus verspringende beelden en geluiden.

Naast die ontwrichtende fragmenten uit zijn leef- en vervangwereld krijg je ook pseudodocumentaire getuigenissen van Bens gescheiden ouders, leerkrachten, hulpverleners en artsen voorgeschoteld – inclusief een vleugje satirische karikatuur. Spijtig genoeg trapt Ben X op het einde nogal boodschapperig op zijn eigen staart. Balthazar gebruikt zelfs Gods licht als een filmspot.

Laat die andere film-BV Jan Verheyen maar voor de N-VA supporteren, Balthazar steunt Groen! Sinds Ben X draaide Balthazar nog twee klimaatclips. Volgend jaar start hij wel met de opnames van een nieuwe film: Team Mario. Met Nintendo’s bekende spelletje heeft het echter niets te maken, wel met het leven en de dood van Mario Verstraete, die in 2002 als eerste Belg de nieuwe euthanasiewet in praktijk bracht.

(L.J.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content