T B V I CMaandag 11/2, 15.00 – Turner Classic Movies

Met 8 nominaties is No Country for Old Men de grote kanshebber tijdens de komende Oscaruitreiking. Of de beenharde Coens-uppercut het zal halen van andere prijsbeestjes als Michael Clayton en Atonement komen we pas te weten op 24 februari. Om alvast in de sfeer te komen halen verschillende zenders enkele klassieke Academy Award-winnaars uit de kast, waaronder natuurlijk ook Ben-Hur, het Bijbelse epos uit 1959 dat de geschiedenis inging als de eerste film die 11 gouden beeldjes won – iets dat alleen Titanic en The Return of The King hem nadeden. Maar de legendarische sandalenfilm bevatte ook een heel pak fouten, waarvan wij de tien grootste op een rij zetten.

De joodse prins Ben Hur wordt door zijn voormalige vriend Messala, die het ondertussen tot Romeins officier heeft geschopt, veroordeeld tot een galeislavenbestaan. Een klein probleempje: het gebruik van galei-slaven werd pas ingevoerd in de 16e eeuw.

Een hevige storm doet Bens moeder, zus en potentiële geliefde een grot in vluchten. Het gaat er zo hevig toe dat er zand voor de ingang waait en dat de windstoten ronduit oorverdovend zijn. Tegelijkertijd zie je op de achtergrond enkele bomen die zelfs geen last hebben van een briesje.

Net voor de wagenrace verwelkomt gouverneur Pilatus de deelnemers uit Carthago en Korinthe. Zeer vriendelijk, maar toch een beetje vreemd als je weet dat deze twee staten twee eeuwen eerder opgeslorpt werden door het Romeinse Rijk.

Als de strijdwagens het circus binnenrijden, laten de trompettisten zich van hun luidste kant horen. Een van hen is echter vergeten zijn zeer 20e-eeuwse horloge uit te doen.

Nog een anachronisme: Ben Hur krijgt net voor de wedstrijd een Davidster opgespeld. Dat werd pas in de middeleeuwen een joods symbool.

Natuurlijk laten al die wagens sporen achter in het zand van de racebaan. Sommige afdrukken zijn echter duidelijk afkomstig van de wielen van de camerawagen.

Van Bens kar blijft aan het einde van de race niet veel over. Daar zorgen de vlijmscherpe wapens van tegenstander Messala voor. Op het moment dat de titelheld dan toch de finish bereikt, blijkt zijn vervoer-middel echter weer helemaal intact.

In de scène waarin Ben de gekruisigde Jezus herkent als de man die hem jaren eerder water en een motiverende speech gaf, kan je de schaduw van de camera zien op het lichaam van de Heiland.

Steven Tuffin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content