Maandag 3/12, 20.40 – Canvas

Belpop sluit zijn zesde reeks af met de broers Stephen en David Dewaele, die wereldwijd heelder mensenmassa’s platspelen en door internationale dj’s worden opgehemeld als muziekmessiassen. ‘Het is ons gelukt om alles samen te ballen, al ligt het tempo drie keer hoger dan normaal’, zegt Sarah De Bisschop, regisseur van deze aflevering.

Na portretten van onder meer Jacques Brel, Toots Thielemans en Ann Christy is Soulwax met voorsprong de meest ‘levendige’ artiest die jullie belichten in dit seizoen van Belpop. Een feestelijke afsluiter?

SARAH DE BISSCHOP: We wilden het seizoen, dat met Brel al met een knaller startte, feestelijk afsluiten met iets bijzonders. Het verhaal van de broers Dewaele en hun muzikale alter ego’s Soulwax en 2manydjs leek ons ideaal. We wilden al lang iets over hen brengen, dus we waren in onze nopjes met deze aflevering.

Wat vonden de broers ervan om tussen namen als Brel en Toots te staan?

DE BISSCHOP: Hokjesdenken is niet aan hen besteed: het enige wat telt, is goed of slecht. Het zijn allebei ongelofelijke muziekkenners. En iedereen die een belangrijke rol speelt of heeft gespeeld in het Belgische muzieklandschap komt aan bod in Belpop, ongeacht welk genre. De broers kennen de reeks, en ze vinden het fantastisch dat we ook aandacht schenken aan groepen die zij belangrijk vinden, zoals Front 242.

De Dewaeles worden opgehemeld door internationale dj’s zoals Erol Alkan, David Guetta en Tiga. Voor de gemiddelde Vlaming is het doorgaans wat moeilijk te vatten: betekenen ze zo veel op internationaal niveau?

DE BISSCHOP: Ik was tot voor de documentaire ook zo’n gemiddelde Vlaming. De broers zijn natuurlijk geen David Guetta, maar left of centre, zoals dat dan heet, zijn ze echt gigantisch. Uit de interviews bleek telkens weer hoeveel respect iedereen ervoor heeft dat de broers er altijd opnieuw in slagen one step ahead te blijven en iedereen met verstomming te slaan. Toch ongelofelijk dat twee Gentenaars wereldwijd zulke trendsetters kunnen zijn.

Naast Soulwax zijn er nog de projecten 2manydjs, Radio Soulwax… De bezettingswissels zijn ook moeilijk bij te houden: met Bent Van Looy zit Soulwax al aan zijn vierde drummer. Was het puzzelen om het overzicht te bewaren?

DE BISSCHOP: Dat was de moeilijkste opdracht. We zijn er uiteindelijk in geslaagd een verstaanbaar verhaal te brengen, alleen ligt het tempo wel drie keer hoger dan normaal. (lacht) Het was een hels werk om alles samen te ballen. Er komt nog een langere versie van de documentaire waarin we dieper zullen ingaan op de ziel en de psychologie van de broers.

Die twee zijn ook enorme controlefreaks: ‘Kan dit er misschien nog bij?’, ‘Vergeet je die track niet?’, ‘Dat mag echt niet ontbreken!’ Ze zijn apetrots op alles wat ze ooit hebben gedaan. Die Verboten, een van hun projecten, moest er per se in. Ook een track die de broers ooit onder een schuilnaam uitbrachten, krijgt in Belpop in primeur het officiële Dewaele-stempel. Als je die mannen hun agenda erop naleest, lijkt het alsof ze al twintig jaar niet meer hebben geslapen. Misschien klopt dat ook: slapen en eten zijn zaken die ze soms gewoon vergeten, denk ik. Muziek is hun middag-, avond- en nachteten.

RUBEN LEFEVER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content