Belle And Sebastian ***

BELLE AND SEBASTIAN. Liefdesliedjes voor en door professionals.
Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

Write About Love

Indiepop

Rough Trade

Liefde is blind, zeggen ze, maar wij betwisten dat. Te oordelen naar nogal wat love songs die in de loop der jaren op vinyl zijn geperst en op cd gestanst, lijkt liefde in de eerste plaats doof en analfabeet te maken; zeg maar gerust muzikaal en letterkundig volstrekt onbekwaam. Wie ooit jong is geweest en niet ongevoelig voor de schoonheid der letteren, zal beamen dat liefde niet zelden de pen verlamt. Hoeveel kalverliefdes en coup de foudres zijn er niet verantwoordelijk voor stroeve sonnetten, knullige kwatrijnen en harkerige haiku’s – rommelige rijmpjes, kortom, bulkend van de achterlijke alliteraties en met evenveel diepgang als het decolleté van Justine Henin?

Maar passons, diepgang is voor schepen en decolletés een onderwerp dat ver buiten het bestek van deze rubriek schijnt te vallen. Waar wij heen wilden: op haar nieuwste plaat bedient Belle and Sebastian zich van de aandoenlijke, vaak ronduit vertederende kracht van zulke liefdesbrievenromantiek. Write About Love heet het nieuwe werkstukje van de Schotse groep, en het gaat getooid in melancholieke zwart-witfoto’s van jonge, zichtbaar door Cupido aangeschoten vrouwen die – starend naar een blanco blad – woorden wikken en versregels wegen als waren het kostbare kruidenmengsels op een apothekersschaal.

Die sfeerschepping verleent Write About Love al meteen enige nostalgische chique, maar ook muzikaal zwelgt de eerste langspeler van Belle and Sebastian sinds 2006 weer als vanouds in stijlen en genres uit lang vervlogen tijden. Gloedvolle kamerpop bijvoorbeeld, vaak met orkestrale trekjes en een schalkse knipoog in de richting van Burt Bacharach. Maar er worden ook uitstapjes gemaakt naar de jaren 60 van The Mama’s & The Papa’s en de jaren 70 van Fleetwood Mac. I’m Not Living In The Real World is zelfs heerlijke northern soul met succulente close harmonies à la The Beach Boys erbovenop.

Van zanger Stuart Murdoch is bovendien bekend dat hij altijd wonderlijke gastzan-geressen weet te casten – zie ook ’s mans zijproject God Help The Girl – en dat is deze keer niet anders. In titelsong Write About Love treedt hij in duet met actrice Carey Mulligan en voor Little Lou, Ugly Jack, Prophet John wist hij zelfs Norah Jones te strikken, ook al vormt die song samen met Calculating Bimbo en afsluiter Sunday’s Pretty Icons het Teleur-stellende Trio van deze plaat.

Los daarvan is Write About Love het sluitende bewijs dat love songs maar beter aan deskundigen worden overgelaten. Hebt u meegelezen, Frank Galan?

Download

I Didn’t See It Coming

I Want The World To Stop

I’m Not Living In The Real World

Vincent Byloo

Partner Content