BELGIë VOOR BEGINNERS

22.05 – CANVAS

Komiek en voormalig Slimste Mens Bert Kruismans besloot twee jaar geleden zijn geroemde intellect ten dienste te stellen van allen die Belg willen worden. Eerst schreef hij het boek België voor beginnelingen, daarna trok hij volle zalen met de daarop gebaseerde show België voor beginners, vanavond maakt Canvas van de beste momenten een televisieprogramma en volgende week volgt de release van de dvd. ‘Misschien komt er ooit nog wel een België voor gevorderden.’

Waar haal je die drang om mensen over België te instrueren? Patriottisme?

Bert Kruismans: Toch niet als dat slaat op die oude, beverige mannetjes die op 11 november nog eens al hun moed verzamelen om aan het monument van de onbekende soldaat te komen staan. (lacht) Ik ben geen nationalist, want nationalisme betekent al te vaak dat je je beter voelt dan anderen en dat vind ik flauwekul. Ik krijg zeker geen tranen in de ogen als ik een Belgische vlag zie hijsen – bij geen enkele vlag trouwens – maar ik ben wél blij dat ik hier geboren ben.

Wat moeten beginnende Belgen zeker weten?

Kruismans: Ze moeten vooral beseffen dat ze in een heel vreemd en ingewikkeld land terechtkomen; een land dat niet eens begrepen wordt door zijn eigen inwoners en dat aan het verdampen is. Binnen twintig jaar spreekt niemand nog over België. En om de Belgen zelf te begrijpen moet je weten wat ze het belangrijkst vinden: eten.

Het cliché van de bourgondische Belg?

Kruismans: We hoeven ons daarvoor toch niet te schamen? In negentig procent van de gevallen zijn clichés waar. De eerste Belgische revolutie tegen Jozef II in 1790 is er gekomen omdat die brave man de kermissen wou afschaffen. Daarvoor komen Belgen op straat! Terwijl ze voor het overige net erg op zichzelf zijn en zo min mogelijk willen opvallen.

Wie kunnen beginnelingen volgens jou het best als voorbeeld nemen?

Kruismans: Onze koning wordt vaak de laatste Belg genoemd en dat klopt ook: hij houdt van lekker eten en drinken, ziet zijn eigen vrouw én andere vrouwen graag – al wordt daar naar goede Belgische gewoonte over gezwegen – en komt graag onder de mensen. Maar niet op een podium, want dan begint hij te beven en te zweten. Hij zit nog het liefst achteraan in een hoekje rustig een pint te drinken. Meer typisch Belgisch kun je niet zijn.

(B.D.C.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content