Vlaanderen boven – ‘De Vlaamse Belgische cinema leeft meer dan ooit’, schrijft journalist Alex Masson. Een degelijk promoboekje zet de nieuwe generatie gespreksgewijs in de kijker.

Alex Masson FI Publishers, 165 blz., euro19.95

De tijd dat Flanders Image, het officiële promotieorgaan van de Vlaamse film, nauwelijks materiaal had om mee uit te pakken is nog niet zo lang geleden. Maar zie: een nieuwe generatie filmmakers, een nieuwe aanpak. Ook Flanders Image heeft vertrouwen gevonden in het recente succes van de Vlaamse film. De tassen in uitdagend oranje met ‘Where the f*** is Flanders?’ als speelse opschrift hebben plaatsgemaakt voor een boekje met interviews met eenentwintig ‘jonge’ Vlaamse cineasten. Mediaminister Ingrid Lieten kan op beide rode oortjes slapen, want onder hen bevinden zich ook zeven regisseuses.

Belgian Cinema from Flanders – Interviews with a new generation of filmmakers is duidelijk opgevat als promo voor het buitenland en bestaat ook in een Franse uitgave. Door internationaal gelauwerde cineasten als Johan Grimonprez, Nic Balthazar, Patrice Toye, Koen Mortier, Fien Troch en Caroline Strubbe te koppelen aan cineasten als Hans Van Nuffel of Vanja D’Alcantara die hun langspeelfilmdebuut nog moeten draaien, krijg je een staalkaart van de huidige meer auteursgerichte Vlaamse cinema. Toch blijft dit met aardige zwart-witportretten van Bart Dewaele verluchte boekje – dat opent met een klassiek opsommend stuk over de Vlaamse film van 1964 tot nu – te veel een informatieve inleiding. De interviews, die afgenomen werden door Alex Masson (een Franse filmcriticus die deel uitmaakt van het selectiecomité van de Semaine de la Critique in Cannes), zijn immers te kort én wat te onpersoonlijk.

Masson is goed in het analyseren van stijl en thema’s en zijn vragen zijn to the point, al is het weinig verrassend om elke keer weer met ‘Waarom ben je filmregisseur geworden?’ te beginnen. Door de summiere aanpak wordt er nooit doorgevraagd. Omdat belangrijke details genegeerd worden, houd je weinig meer over dan een situerende babbel over inspiraties en aspiraties in plaats van een diepgravend gesprek. Meest opvallend is echter dat Masson als frisse buitenstaander zo weinig specifieks over de nieuwe Vlaamse cinema of filmmakers onthult. Gaan we dan toch op in het verenigde Europa?

Win 5 exemplaren van Belgian Cinema from Flanders. Zie pagina 8.

Trakteert op FOCUSKNACK .BE

Luc Joris

Partner Content