Het is een uitstekend initiatief van uitgeverij Manteau om de verhalen van Stef Vancaeneghem te bundelen in een mooie band. Onder de toepasselijke titel Belgetude ? Kroniek van La Flandre profonde worden de romans Zonde van Nini, Een en al begeerte, Madame Valentine of de tederheid, De held van het vaderland en De ommegang gepresenteerd. Het begint bij de jongen Dees, die zijn vader kwijt is en die in Ronse opgroeit tussen wevers, ververs en smeden. Maar het provincienest kan ook Daelegem heten waar de fanskiljonse textielbaronnen samen met hun industrie definitief verdwenen zijn. Journalist Désiré Hofstadt uit De ommegang keert er na de dood van zijn vrouw terug, om er als een vlieg te spartelen in het web van de lokale intriges. In het werk van Vancaeneghem wordt alles vermalen tussen arm en rijk, katholiek en vrijzinnig, Vlaams en Frans, plat en heuvelachtig, liefde en haat, kosmopolitisme en benepenheid, geborgenheid en verweesdheid. Het gedetermineerd zijn door sociale afkomst is er tot een obsessie uitgegroeid. Belgetude is een prachtige Belgische kroniek over Congo, clubs, collaboratie, kapitalisten, kerk, koningen en coureurs.

Stef Vancaeneghem, Manteau, 592 blz., 1006 fr. (24,9 OE)

Het is een uitstekend initiatief van uitgeverij Manteau om de verhalen van Stef Vancaeneghem te bundelen in een mooie band. Onder de toepasselijke titel Belgetude – Kroniek van La Flandre profonde worden de romans Zonde van Nini, Een en al begeerte, Madame Valentine of de tederheid, De held van het vaderland en De ommegang gepresenteerd. Het begint bij de jongen Dees, die zijn vader kwijt is en die in Ronse opgroeit tussen wevers, ververs en smeden. Maar het provincienest kan ook Daelegem heten waar de fanskiljonse textielbaronnen samen met hun industrie definitief verdwenen zijn. Journalist Désiré Hofstadt uit De ommegang keert er na de dood van zijn vrouw terug, om er als een vlieg te spartelen in het web van de lokale intriges.

In het werk van Vancaeneghem wordt alles vermalen tussen arm en rijk, katholiek en vrijzinnig, Vlaams en Frans, plat en heuvelachtig, liefde en haat, kosmopolitisme en benepenheid, geborgenheid en verweesdheid. Het gedetermineerd zijn door sociale afkomst is er tot een obsessie uitgegroeid. Belgetude is een prachtige Belgische kroniek over Congo, clubs, collaboratie, kapitalisten, kerk, koningen en coureurs.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content