Maandag 12/4, 21.10 – Canvas
Wie had durven te denken dat sportfanaten en liefhebbers van de betere documentaires elkaar zouden vinden op Canvas? Al enkele jaren kunnen ze echter samen hun hart ophalen in Belga Sport, de onvolprezen docureeks van Woestijnvis over markante momenten uit de Belgische sportgeschiedenis. Belga Sport begint zijn vierde – en helaas misschien ook laatste – seizoen met het verhaal achter de Europacup-finale van Royal Antwerp FC in 1993 en vooral het geruzie dat eraan voorafging.
Wie het Antwerp van vandaag kent, kan amper geloven dat zij ooit Europees speelden. Hoe hebben ze dat klaargespeeld?
Jan Antonissen (documentairemaker): Enerzijds dankzij een onwaarschijnlijke hoeveelheid geluk in de voorrondes, anderzijds doordat de spelers onder impuls van trainer Walter Meeuws één hecht blok vormden tegen hun gemeenschappelijke vijand: voorzitter Eddy Wauters. Zeventien jaar later zegt Wauters dat hij de rol van boeman met plezier op zich nam, maar het was destijds du jamais vu hoe voorzitter, trainer en spelers vechtend over straat rolden.
Walter Meeuws speelde ook een sleutelrol in de docu over de Rode Duivels op het WK van 1990. Hebben jullie iets met de wat miskende trainer?
Antonissen: Wij wilden beginnen met een voetbalaflevering om het onderscheid te maken met De Flandriens, en Meeuws is een boeiende figuur die er toch maar in geslaagd is met een modale club door te stoten tot de Europese top. We zijn trouwens blij dat hij deze keer wél meewerkte. Bij de vorige Belga Sport wou hij Guy Thys postuum niet bekladden, maar met Eddy Wauters had hij minder problemen. (lacht)
Hoe pikken jullie er eigenlijk net die verhalen uit die niet enkel de sportliefhebber aanspreken?
Antonissen: Het is natuurlijk onbescheiden om het zelf te zeggen maar dat komt volgens mij omdat we ons niet laten leiden door palmaressen. We gaan op zoek naar de dramatische lijn van een sportgebeurtenis en proberen die zo grondig mogelijk bloot te leggen. Op voorwaarde weliswaar dat we alles ook kunnen laten zien: het duel tussen ploegmaten Johan De Muynck en Roger De Vlaeminck in de Giro van 1976 hebben we bijvoorbeeld moeten schrappen omdat er daar veel te weinig archiefbeelden van zijn. Er zijn nog voldoende onderwerpen die we nog willen aanpakken, vraag is of het er ook van zal komen. Ik heb niet de indruk dat de verhouding tussen VRT en Woestijnvis nog goed zit en als de besparingsplannen doorgaan zal er sowieso geen budget meer zijn voor Belga Sport.
Zijn er documentaires waarvan je denkt: die pakken ze me niet meer af?
Antonissen: Die over de geweldige roes van Frank Vandenbroucke in 1999 uiteraard. Die was heel mooi en triest en heeft heel wat mensen geraakt. Voor die documentaire hebben we Franks beruchte ex-ploegmaat Philippe Gaumont proberen te spreken, maar die weigerde. Na de dood van VDB heeft L’Équipe hem toch kunnen strikken en daar zei hij dat hij tot uren in de nacht naar een Belgische documentaire over Frank had zitten kijken, de onze. Op YouTube wellicht.
Dat de docu’s een eigen leven leiden op het net, is dat een hele eer of juist vervelend?
Antonissen: Tja, het mag niet, hé. We krijgen regelmatig vragen van kijkers naar een bepaalde aflevering en in de mate van het mogelijke proberen we dan te helpen. Een dvd-box zal er echter niet komen, omdat dat door de prijs van sportrechten financieel niet haalbaar is.
HANS VAN GOETHEM
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier