Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

LEKKERS VAN BECK Beck is back, zij het met een rondje recyclage uit zijn eigen beck-, pardon, backcatalogue. Een succesformule waar overigens helemaal niets mis mee is.

Beck ***

THE INFORMATION

INTERSCOPE RECORDS – SPACEPOP

Dr. Lecompte zal het met veel vuur tegenspreken, maar de eeuwige jeugd is niemand gegund. Ook Beck niet. Zelfs een muzikaal genie kan niet blijvend aanspraak maken op de titel van ‘aanstormend talent’, ook al ziet hij er op zijn 36ste nog steeds uit als een verwaaide surfer dude. Beck heeft dat stilaan gesnopen. Nu u nog.

Dat zijn muzikale spielereien met het klimmen der jaren wat bezadigder zijn gaan klinken (zie het hartverscheurende break-upalbum Sea Change – met dank aan winkeldievegge Winona Ryder die hem voor uw luisterplezier dumpte) en ferm aan originaliteit heeft ingeboet (zie het nadrukkelijk naar de succesformule van Odelay teruggrijpende Guero) hoeft niet noodzakelijk tot ongerustheid te stemmen.

Beck heeft zich al lang en breed, wijd en zijd, tot spijt van wie ’t benijdt en – we rijmen nog even lekker verder – met de hem kenmerkende ongrijpbaarheid bewezen als de meester van het popeclecticisme. Om baanbrekende, lichtjes revolutionaire of gewoonweg steengoede platen te maken, hoeft hij zichzelf met andere woorden niet par force nóg een keer heruit te vinden. Gewoon vertrouwen op de deugdelijkheid van de bestaande formules volstaat ruimschoots. Dat is precies wat Beck op zijn zevende studioalbum doet, maar The Information is – op het aan de easiest listening van Air herinnerende The Horrible Fanfare/Landslide/Exoskeleton na – géén zwaktebod.

Neem nu opener Elevator Music en Nausea: beide hebben overduidelijk school gelopen op Odelay, maar wijs ons een plaat aan waarop anno 2006 met nog meer panache folky én funky hiphop worden gecombineerd en u mag morgen onze halve platenkast komen plunderen. Strange Apparition, van een aanstekelijk falsetrefrein voorziene janglepop die willens nillens op de fluitspieren werkt, had dan weer niet misstaan op Mutations, terwijl Cellphone’s Dead en 1000 BPM zó op Midnite Vultures hadden gekund.

Riep daar iemand om een conclusie? Vooruit dan: The Information is lang niet ’s mans beste plaat ooit, maar niettemin alweer spek naar onze Beck.

Download nu * Elevator Music

* Strange Apparition

* Nausea

Vincent Byloo

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content