COOL, HEHEHEH. BEAVIS & BUTTHEAD, MTV’S GROOTSTE CULTSUCCES, zijn deze maand even terug.

DONDERDAG 18/3 û 22.00 MTV

ELKE WEEKDAG OM 21.30 EN OM 01.00, IN HET WEEKEND ENKEL OM 01.00

Beavis & Butthead Special

Beavis & Butthead

Deze maand brengt MTV een hommage aan Beavis & Butthead, het bekendste animatieduo van de muziekzender en ook een symbool van de koers die MTV vanaf de jaren negentig is beginnen varen. Elke dag komt er een oude aflevering van de serie op het scherm, en donderdag is er een special over de geschiedenis van de twee figuurtjes.

Beavis & Butthead was voor het eerst te zien in de show Liquid Television, in 1993. De twee pubers met het kenmerkende lachje (Beavis: heheheh û Butthead: huhuhuh) vulden hun tijd met MTV-kijken, waren behoorlijk zwart-wit ingesteld ( cool of that sucks waren hun enige twee kwalificaties) en praatten voor de rest enkel over seks. Het duo sloeg echter direct aan en creatief brein Mike Judge mocht al snel een eigen programma maken rond zijn geesteskinderen. Op het hoogtepunt van hun faam werden Beavis en Butthead in meer dan zeventig landen bekeken en… ook veroordeeld ( ‘Condemned in five languages’, zo zette Rolling Stone ooit op de cover). Want velen vonden de cartoon een aanfluiting van de goede smaak en ook de halsbrekende toeren van Beavis en Butthead baarden ouders zorgen. Na een hoop klachtenbrieven verschoof MTV de cartoon naar een nachtelijk uitzenduur. Het succes bleef echter en muzikanten waren blij als een kind als ze vermeld werden – het maakte zelfs niet uit in welke categorie. Beavis & Butthead kreeg langzaam ook uit meer serieuze hoek erkenning, als cartoon die op verschillende niveaus werkte en een ironisch beeld schetste van een jonge generatie Amerikanen én van MTV zelf.

Uiteindelijk ging Beavis & Butthead vier jaar en 180 episodes mee, en het duo kreeg ook nog een eigen film, Beavis and Butthead Do America. In 1997 viel het doek en Judge legde zich daarna toe op een andere cartoon, het minder controversiële, maar al even schitterende King of The Hill. De invloed van Beavis & Butthead is evenwel groot geweest. Niet alleen kregen tv-cartoons mede dankzij hen een meer volwassen imago, ook MTV zelf werd dankzij de serie au sérieux genomen. In Beavis & Butthead kon MTV immers lachen met zichzelf en met de sterren die er iedere dag voorbijkwamen. De twee ginnegappende pubers liggen dan ook aan de basis van een heel pak MTV-series die op een ironische manier met ‘beroemdheid’ omgaan, van Celebrity Deathmatch over Punk’d tot The Osbournes en het pak celebrity-soaps dat erop volgde. Sommige daarvan zijn cool, vele sucken. Stefaan Werbrouck

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content