Een robot met een plan – In de tv-film ‘The Plan’ wordt het begin van ‘Battlestar Galactica’ nog eens dunnetjes overgedaan, nu vanuit het oogpunt van de Cylonrobotten.

Stefaan Werbrouck

Reeks: * Extra’s: ** Universal Ook uit op Blu-ray.

Reeks.Battlestar Galactica mag er dan een punt achter gezet hebben, de makers willen de werelden die ze in de tv-serie geschapen hebben nog niet loslaten. Zopas is in de VS Caprica van start gegaan, een nieuwe reeks over het leven op de gelijknamige mensenplaneet decennia voor ze door Cylons verwoest werd, en ook in deze tv-film wordt het Battlestar-universum nog wat verder uitgerekt.

In The Plan krijgen we de belangrijkste gebeurtenissen uit de eerste seizoenen van Battlestar Galactica namelijk te zien vanuit het oogpunt van de robotten: de film trapt net als de tv-serie af met de grootscheepse aanval van de Cylons op Caprica en de andere planeten, maar toont daarna hoe de vijand zijn plan – de uitroeiing van de mens – probeert af te maken.

Wie de reeks zelf nog niet (helemaal) gezien heeft, blijft beter weg van The Plan. Enerzijds omdat hier enkele belangrijke plotwendingen verklapt worden – de Cylonmodellen bijvoorbeeld – anderzijds omdat je weinig van de film zult begrijpen als je niet weet hoe alles afloopt. Veel meer dan een extraatje voor de fans is dit dus niet, al moeten we daar toch ook enkele vraagtekens bij plaatsen. De film werpt immers niet echt een nieuw licht op de gebeurtenissen uit de reeks en lijkt daarom meer op een opeenvolging van scènes die de uiteindelijke serie niet gehaald hebben dan op een volwaardige aanvulling. Ook al is The Plan niet slecht, in vergelijking met de tv-reeks valt de film toch heel licht uit: dat niveauverschil is des te duidelijker omdat er om de context te schetsen af en toe flashbacks worden ingelast naar die eerste seizoenen van Battlestar Galactica. The Plan lijkt dus vooral bedoeld om je eraan te herinneren hoe briljant de serie was. Of – als we wat minder vriendelijk zijn – om de fans nog eens in de buidel te doen tasten.

Extra’s. Audiocommentaar van Edward James Olmos, alias ‘captain Adama’, die deze film regisseerde, en de scenariste. Plus: enkele korte docu’s, onder meer over Olmos’ promotie tot regisseur en de special effects.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content