Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Sterrenstof – De sciencefictionreeks die er geen was, neemt waardig afscheid.

Reeks: ****Extra’s: ****Universal

Reeks. Net als zoveel andere Amerikaanse series heeft Battlestar Galactica te lijden gehad onder de scenaristenstaking in Hollywood eind 2007. Omdat de schrijvers de pennen neerlegden, moest het vierde en laatste seizoen namelijk in twee delen opgenomen en dus ook uitgezonden worden. In de VS en in de meeste van onze buurlanden is de jaargang daarom ook in twee delen op dvd verschenen, maar bij ons heeft men alles in één box gestanst. Dat kunnen we alleen maar toejuichen – het is op zijn minst een stuk goedkoper voor de fans – al zouden we toch niet aanraden om de box ook in één keer uit te zitten. Het niveau van dit seizoen is immers ongelijk en tussen de briljante afleveringen zit er hier en daar ook een vullertje.

Dat gezegd zijnde bevindt Battlestar Galactica zich natuurlijk wel in dezelfde situatie als The Shield, The Wire en The Sopranos: ook een iets minder seizoen is nog altijd beter dan negentig procent van de tv-series die verschijnen. En er valt in deze box nog meer dan genoeg moois te rapen – van de bizarre verwikkelingen in de zoektocht naar de Aarde tot de problemen bij de Cylons, die ironisch genoeg zelf óók te maken krijgen met een robottenrebellie. En het slot? Zonder al te veel te verklappen, kunnen we zeggen dat het einde heel passend en poëtisch is, in lijn ligt met de grote thema’s van de serie – de gelijkenissen tussen mens en robot, de gevaren van de technologie enzovoort – en je laat beseffen dat Battlestar Galactica écht geen sf-serie was. Na afloop past dan ook alleen maar een welgemeende ‘frak’, omdat nog maar eens een topreeks ermee ophoudt.

Extra’s. Bij de vorige boxen viel het soms tegen qua bonusmateriaal – om niet te zeggen dat het er meestal gewoon niet was – maar dat wordt nu goedgemaakt. Met commentaartracks, gewiste scènes, videoblogs van producer David Eick, een tiental documentaires en een vooruitblik op de nieuwe spin-off Caprica en de tv-film The Plan. Leukste extra: What the frak is going on with Battlestar Galactica, waarin in 8 minuten de eerste drie seizoenen worden samengevat.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content