Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Vlijmscherpe sciencefiction – Een tussendoortje uit het ‘Battlestar Galactica’-universum: de tv-film ‘Razor’.

Reeks: ***Extra’s: ** Reeks. Fans van Battlestar Galactica die benieuwd zijn naar de afloop van de oorlog tussen Cylons en mensen en willen weten of de overlevenden aan boord van het ruimteschip de aarde vinden, zullen nog even geduld moeten uitoefenen. Het vierde en laatste seizoen van de beste sf-serie aller tijden werd in de VS in twee delen opgesplitst: de eerste tien afleveringen kwamen er in de lente op het scherm en begin volgend jaar worden de laatste tien uitgezonden. Omdat het slotseizoen bij ons in één box uitgebracht wordt (in tegenstelling tot in het Franstalige landsdeel), zal het echter nog enkele maanden wachten zijn op een nieuwe dosis BattlestarGalactica – tenminste voor wie niet zijntoevlucht neemt tot import of internet.

In tussentijd kunnen de liefhebbers echter Razor in huis halen, een speciale tv-film die in de VS uitgezonden werd voor het vierde seizoen van start ging. Met Razor wilde de tv-zender nieuwe kijkers lokken, en daarom moest de film van een kleine twee uur ook begrijpelijk zijn voor wie de serie niet kent. We kunnen niet zeggen dat de makers daar echt in geslaagd zijn, want zelfs de geoefende Battlestar-kijker zal bij het begin wellicht moeite moeten doen om alle personages en verhaallijnen te situeren.

Razor vult enkele gaten in het Battlestar-verhaal in. In de eerste plaats wordt getoond wat er gebeurd is aan boord van de Pegasus, het andere militaire schip dat na de vernietigende aanval van de Cylons ongedeerd wegraakte. Tegelijk krijg je ook flashbacks naar de eerste oorlog tussen de mensheid en het robottenras, veertig jaar voordien, en zie je hoe de gevechten toen enkele centrale personages gevormd hebben. Zo duikt een jonge William Adama op, die als gevechtspiloot ontdekt hoe de Cylons onderzoeken uitvoeren op menselijke gevangenen om een hybride levensvorm te creëren. Razor is niet essentieel, maar het is wel een heel lekker borrelnootje voor wat nog komen moet.

Extra’s. In tegenstelling tot bij de box van het derde seizoen zijn er nu wél extra’s, namelijk de zeven korte ‘webisodes’ die in de VS uitgebracht werden in de aanloop naar de uitzending (en die eigenlijk niets meer zijn dan fragmenten uit de film zelf) en een redelijk interessante commentaartrack van Battlestar-bedenker Ronald D. Moore en Michael Taylor,de scenarist van Razor.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content