Wat

Saving Private Ryan op het kleine scherm, zonder al te veel vlaggengezwaai en met Tom Hanks achter in plaats van voor de camera.

Wie

Hanks las Stephen E. Ambroses boek uit 1992, The Band of Brothers, gebaseerd op getuigenissen van leden van Easy Company, 506th Parachute Infantry Regiment, 101st Airborne Division. Hij zag onmiddellijk een televisiereeks en contacteerde Steven Spielberg, met wie hij Saving Private Ryan had gemaakt. Beide grootheden gingen aankloppen bij HBO, het huis van vertrouwen voor de beste televisiereeksen ( The Sopranos, Sex and the City, Oz, Six Feet Under). De dankbare zender had 120 miljoen dollar veil voor de duurste miniserie ooit gemaakt – de rekening liep uiteindelijk op tot ongeveer 104 miljoen dollar.

Het eerste deel Currahee, waaraan Hanks meeschreef, werd gemaakt door Phil Alden Robinson ( The Sum of All Fears), terwijl Hanks zelf deel vijf Crossroads draaide. Een andere regisseur met naam was de Brit David Leland ( Mona Lisa, Wish You Were Here) die het in België gesitueerde zesde deel Bastogne mocht regisseren.

Waarover

In 1942 komen rekruten van diverse pluimage samen in een trainingskamp in Toccoa, Georgia om er deel uit te maken van een van Amerika’s nieuwste regimenten: de paratroopers. Op 6 juni 1944 – D-Day – wordt de groep geparachuteerd in Normandië. Niemand komt echter terecht waar hij moet terechtkomen, waarna de aanvoerders zo goed en zo kwaad als het kan hun mannen herenigen voor een heroïsche gruweltocht door Noord-Frankrijk, België, Nederland, opnieuw België, Luxemburg, opnieuw Frankrijk en ten slotte Duitsland. De reeks volgt de zogenaamde Easy Company dus van bij zijn harde opleiding, over The Battle of the Bulge, tot na de Duitse capitulatie, wanneer zij Hitlers Arendnest in Berchtesgaden innemen.

De titel van dit diep tastend, episch oorlogsdrama werd ontleend aan Shakespeare’s Henry V, Act 4, Scene 3: ‘But we in it shall be remembered. We few, we happy few, we band of brothers.’

Hoe

Gedraaid in Groot-Brittannië. Tony Blair ging zelf bij Spielberg op audiëntie om te vragen of hij Band op Brits grondgebied wou draaien (in ruil daarvoor schonk hij zijn zoon Euan als runner). Dat gebeurde uiteindelijk op de Hatfield Aerodrome in Hertfordshire, waar ook een stuk van Saving PrivateRyan werd opgenomen en waar de verschillende locaties voor de serie werden opgetrokken.

Beleef de Tweede Wereldoorlog alsof u erbij was, dankzij de inserts van talking heads en een hoge graad van complexiteit en realisme. Van bij het begin wordt duidelijk dat dit noch Pearl Harbor, noch Saving Private Ryan is, maar volstrekt uniek en véél beter.

Waarom

Dit is gedramatiseerde televisie die uw volledige aandacht vraagt voor verhaallijn, dialogen en visualisering maar bovenal ook uw volledige aandacht verdient. De uitwerking is adembenemend. Kosten noch moeite werden gespaard voor dit ‘kleine fernsehspiel.’ Om u een idee te geven van de grootschaligheid en het spektakelgehalte: bij de derde aflevering had de SFX-afdeling al meer pyrotechniek aangewend dan in de hele Ryan.

Het is bijna onmogelijk om op deze aardbol één stem te vinden die Band maar niks vindt. Hoewel het realisme gewikkeld zit in een verheerlijking van de eerlijkheid en deugd van Amerikaanse soldaten, is de formule van ‘gewone jongens die buitengewone daden stellen’ voor één keer echt uit het leven gegrepen. Een schare onbekende acteurs verhoogt de ‘echtheid’ van het drama, met Damian Lewis in een glansrol als Maj. Richard D. Winters.

Waarom niet

Tom Hanks

Watch out

Aflevering negen is memorabel. De leden van Easy Company krijgen te horen dat president Roosevelt is gestorven. Op hun weg door Duitsland komen ze in een stad, waar ze in een woud op een achtergelaten concentratiekamp vol lijken en uitgehongerde gevangenen stuiten. Als de soldaten de lokale, ‘onwetende’ bevolking dwingen het kamp ‘op te ruimen’, horen ze dat Hitler de hand aan zichzelf heeft geslagen.

Wanneer

Vanaf 6 september elke vrijdag om 22u30 op VTM. In Knack van deze week vindt u een exclusieve voorpublicatie uit Band of Brothers. Van Normandië tot Hitlers Adelaarsnest, de Nederlandse vertaling van het boek van Stephen Ambrose.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content