Exploit! Destroy! – De punk is dertig, en dat blijft maar gevierd worden. Drie nieuwe punkboeken gelezen en afgekeurd.

Clinton Heylin, Penguin Books, 694 blz., euro35. Pretty Vacant Phil Strongman, Orion Books, 290 blz., euro30. ’77, The Year Of Punk And New Wave Henrik Bech Poulsen, Helter Skelter, 382 blz., euro30.

Ontstond de punk nu in 1975, 1976, 1977, of nog vroeger? Waren de eerste punkers The Stooges, The Ramones of The Sex Pistols? Of waren het Jezus en zijn twaalf apostelen, zoals Patti Smith ooit beweerde? En veel belangrijker nog: zou iemand daar nu echt wakker van liggen? Wij in elk geval niet, want door al dat gekibbel wordt de dertigste verjaardag van de punk nu al meer dan drie jaar lang gevierd met reissues, singlescollecties, dvd’s, documentaires en vooral: karrenvrachten krantensupplementen, magazinebijlagen en boeken. En hoewel die zeker niet allemaal even geweldig zijn, zien wij ons papier nog altijd honderd keer liever aan dertig jaar punk dan aan de f***ing Pfaffs verspild.

Van de laatste lichting punkboeken die in onze brievenbus belandden, is Babylon’s Burning van journalist Clinton Heylin veruit het beste. Een vuistdik naslagwerk met een chronologisch overzicht van de punkbeweging in 694 pagina’s, van de geboorte van punkprofeet Lester Bangs na de Tweede Wereldoorlog, tot de dood van Kurt Cobain bijna een halve eeuw later. Links en rechts overlapt Heylin geen klein beetje met de punkbijbels England’s Dreaming van Jon Savage en en Rip It Up And Start Again van Simon Reynolds – zie onze Leeslijst hiernaast – en een pageturner kun je dit bezwaarlijk noemen, maar als historisch overzicht is dit allerminst onverdienstelijk.

Pretty Vacant – A History Of Punk en’ 77, The Year Of Punk And New Wave kunnen we moeilijker door de vingers zien. Pretty Vacant doet zijn titel alle eer aan: het is een oppervlakkig en een overbodig boek van een journalist die er vooral trots op blijkt dat hij Johnny Rotten tijdens de hoogdagen van de Sex Pistols bij de voornaam mocht aanspreken. En met ’77, The Year Of Punk And New Wave, vindt een archivaris het om onduidelijke redenen nodig om dertig jaar na datum een punkencyclopedie te schrijven met alle punkgroepjes die in 1977 actief waren, van Acme Sewage Company tot The Zeros. Een monnikenwerk met geweldig gedetailleerde discografie en alles erop en eraan, maar zat iemand hier ook maar een klein beetje op te wachten? Wij alvast niet.

Wouter Van Driessche

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content