GABRIEL AXEL

DK 1987, MET STÉPHANE AUDRAN, JEAN-PHILIP LAFONT, JARL KULLE. 20.40 – ARTE

Na Out of Africa is Babettes Feest, een kortverhaal uit 1958 uit de bundel Anecdotes of Destiny, het bekendste en meest gelezen verhaal van Karen Blixen. Deze erg trouwe adaptatie, een van de verrassingen op het filmfestival van Cannes ’87 en bekroond met de Oscar voor beste buitenlandse film (voor Louis Malles Au Revoir les Enfants), is een magnifieke, delicaat-sensuele fabel over liefde en toewijding, een van de meest culinair appetijtelijke films ooit (het water loopt je zo in de mond).

De in Frankrijk geboren, maar in Denemarken opgegroeide acteur-regisseur Gabriel Axel brengt met veel aandacht voor detail dit verhaal over een grote vrouwelijke Franse chef de cuisine, anno 1870 op de vlucht voor de oorlog in Parijs. Ze gaat onbezoldigd als meid werken voor een strenge religieuze gemeenschap in een afgelegen kustdorpje in Jutland die door twee oude puriteinse dames geleid wordt. In hun jeugd waren deze zussen de mooiste meisjes van het dorp, maar toegewijd als ze waren aan het geloof van hun protestantse vader en priester, wezen ze potentiële minnaars met de nodige verachting af. Dankzij het gastronomische talent van de mysterieuze Française zullen ze tijdens een groots opgezet en memorabel afscheidsfeestmaal alsnog de levensvreugde en het geluk ontdekken. Axel regisseert deze voortreffelijk geacteerde parabel met veel zin voor subtiele humor en de in kostuums van Karl Lagerfeld geklede Stéphane Audran (lange tijd getrouwd met de Franse cineast en gourmand Claude Chabrol) is de kers op de taart in dit smaakvolle filmbanket.

The Gift *** Sam Raimi, VS 2000. In deze bovennatuurlijke thriller gaat Raimi (zie ook Spider-Man) verder op het aanstekelijke duivelse elan van zijn inventieve Evil Dead -horrorreeks. Een prima Cate Blanchett is een weduwe met visionaire gaven die door de politie ingeschakeld wordt bij de speurtocht naar een vermiste vrouw. Behalve Hilary Swank weet ook Keanu Reeves te verrassen als een gewelddadige echtgenoot. Licht formulair, maar verbazend efficiënt in zijn gebruik van de suspense. (21.10 – Kanaaltwee) The Crazy Family ** Sogo Ishii, Japan 1984. Sogo Ishii geniet in Japan de status van ‘punk filmmaker’ en geldt er als een van de cineasten gespecialiseerd in de vervreemding. Hier volgt hij in een knotsgekke stripstijl de perikelen van de Kobayashi’s, een familie waarvan al de leden uitblinken in extreem egoisme. Ishii’s zwarte, satirische kijk op de Japanse familie staat diametraal tegenover die van serene meesters als Ozu. (00.25 – ARTE)

L.J.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content