Gert Meesters
Gert Meesters Stripjournalist voor Knack Focus.

Strips voor beginners – Laat uw kroost niet langer uw Kuifjes opeten. Dupuis lanceert nieuwe strips voor ongeletterde ukken en prille lezertjes.

Englebert & Durieux, Dupuis (Collectie Plukje), 46 blz., euro9,5 De gulzige zeemeermin (Stoppeltje 1) *** Bailly & Fraipont Nee hoor! (Stoute Benjamin 1) ** De Brab, Dupuis (Collectie Ukje), 32 blz., euro9,5

De Franse strip heeft op één terrein nooit aan de Vlaamse kunnen tippen: lectuur bieden voor de allerkleinsten. In francofoon gebied krijgt een nietsvermoedende peuter als vanzelf Kuifje in de maag gesplitst, iets waar zelfs beginnende lezertjes nog geen weg mee weten, laat staan ongeletterde ukken. Maar de jongste jaren is bij onze zuiderburen het besef gegroeid dat men ook de allerkleinsten geschikt leesvoer moest bieden, wilde men ze niet allemaal overleveren aan de manga- en gamesindustrie. Dupuis pakt nu uit met het meest ambitieuze plan tot nog toe op dat vlak, en ook niet-Franstalige peuters en kleuters profiteren daarvan mee.

De collectie Ukje is bedoeld voor kinderen vanaf 3 jaar en dus bijna tekstloos; Plukje bestaat uit boeken voor beginnende lezertjes. De boeken zijn wat robuuster uitgevoerd, met hardcover en op een kleiner formaat dan een gewone strip, zodat het jonge geweld er zonder begeleiding op losgelaten kan worden. Het zijn dan ook eerder geïllustreerde jeugdboeken dan echte strips.

Lieve kerstman van Trondheim en Robin – een van de weinige al bekende strips voor kinderen die nog niet kunnen lezen – krijgt binnenkort een vervolg in de collectie Ukje. Stoppeltje, een harig wezen dat Pinokkiogewijs in de buik van een zeemeermin terechtkomt, wordt tot leven gebracht door Pierre Bailly, de tekenaar van über-kinderstrip Ludo. Stoute Benjamin is dan weer dichter bij huis. Ervaren moeder Carine De Brab ( Vlooienbaal) laat de onhandelbare peuter Bejamin helemaal uit zijn dak gaan als hij enkele dagen bij een babysit wordt ondergebracht. GusGus vloeide uit de pen van Christian Durieux (de tekenaar van kinderstrip Oscar) en blijkt een halfspookje te zijn: kind van een spook en een mens. Samen met zijn vriend lost hij het raadsel van de verdwenen bibliotheekboeken op. Alle drie de boeken lijken wat te hoog te mikken voor de vermelde minimumleeftijd, maar hun fantasie en herkenbaarheid maken veel goed.

Gert Meesters

Partner Content