AUDIO- & VIDEOHERKENNING

Applicaties die het mogelijk maken om met een mobiele telefoon muziek te identificeren, bestaan al een tijdje. De technologie achter zulke toepassingen is inmiddels sterk geëvolueerd. Er is zelfs een variant op til die aan de hand van beelden de filmtitels en namen van acteurs en sterren voor u opzoekt. Waar gaat het precies over?

SLIMME MUZIEKBIBLIOTHEEK

De Britse Shazamapplicatie is bij smartphonegebruikers inmiddels het meest ingeburgerd. Het gebruik ervan is even simpel als geniaal. U richt de microfoon van uw mobiele telefoon naar de luidspreker van een transistorradio of naar een muziekinstallatie in een restaurant, discotheek, supermarkt of bioscoop, en duwt op de knop met het Shazamlogo. De microfoon registreert gedurende een tiental seconden de muziek en toetst die daarna online af aan een gigantische muziekbibliotheek. De geluidsgolven van het muziekstuk worden omgezet in een spectrogram en vergeleken met die van miljoenen nummers in de databank van Shazam. Als er een overeenkomst gevonden wordt, krijgt u meteen titel en uitvoerder van het muzieknummer op het scherm van uw smartphone te zien, alsook een link naar een online muziekwinkel waar u de mp3 kunt kopen, de videoclip op YouTube en eventueel de tourdata van de artiest. Sony Ericsson heeft een eigen vergelijkbare dienst die TrackID heet en in verschillende smartphones van het merk zit ingebouwd.

DE ANDERE SPELERS

Ondertussen gaat SoundHound, van het Amerikaanse bedrijf Midomi, nog een stapje verder. Deze applicatie heeft niet eens meer de geluidsgolven nodig van het originele, door de artiest opgenomen nummer om een identificatie mogelijk te maken. U kunt gewoon neuriën, fluiten of zingen om meer te weten te komen over dat leuke (of oervervelende) wijsje waar u al de godganse dag mee in uw hoofd zit. Zelfs wanneer u vals zingt als een kat of een verkeerde timing gebruikt, zal SoundHound een aantal nummers suggereren die het dichtst aanleunen bij uw zang-, fluit- of neuriepoging. Eens het juiste nummer gevonden, krijgt u ook toegang tot de eventuele songteksten. Een andere courante applicatie voor muziekidentificatie is MusicID van Gracenote. Die is grotendeels vergelijkbaar met Shazam, maar biedt wat extra achtergrondinformatie over de artiesten. Query by humming (neuriën, fluiten, zingen) wordt niet ondersteund.

VIDEODINGES

Een informaticabedrijf uit Californië legt momenteel de laatste hand aan de VideoSurfapplicatie, zeg maar de evenknie van een muziekidentificatiesysteem voor videobeelden. De werkwijze is vergelijkbaar. Door de camera van uw smartphone of tablet een tiental seconden naar een tv- of bioscoopscherm te richten, gaat er een online controle in een riante beeldbank van start. U krijgt daarna de titel van de film of serie te zien en de namen van de acteurs die erin meespelen. Zelfs kleine bijrollen worden weergegeven. Door de foto van een acteur in uw zoekresultaat aan te tikken, ontvangt u er bijkomende informatie over, zoals een persoonlijke Twitter-feed, IMDb-pagina, Wikipedia-informatie en suggesties voor het bekijken van online clips. Wie wil, kan ook automatisch zijn gevolg op Facebook en Twitter laten weten wat hij momenteel aan het bekijken is. En dat allemaal zonder ook maar één letter te typen.

DOOR DIMITRI DEWEVER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content