20.15 – ARTE

In de reeks Art Safari van de Brit Ben Lewis brengt cultuurzender Arte vanavond het deel over Wim Delvoye, kunstenaar met wereldfaam én Vlaanderens bekendste strontproducent. Delvoye heeft niets dan lof voor Lewis’ eigenwijze manier van draaien: ‘Deze reportage maakt alle voorgaande overbodig!’

Wat is er zo anders aan Ben Lewis?

Wim Delvoye: Wel, Ben heeft eigen truken. Hij begint heel sceptisch aan de reportage, net zoals een televisiekijker die bij het zappen op een documentaire botst. Geleidelijk aan gaat hij mee in mijn wereld. Hij heeft mijn werk goed begrepen, in tegenstelling tot die Hollanders die na hem op mijn varkensfarm in China zijn komen filmen. Die waren enkel uit op sensatie, dus wat filmen ze? Een varken dat per ongeluk van een camion valt. Ben heeft er zich tenminste écht in verdiept.

Hoe ver gaat Lewis in zijn zoektocht naar de echte Wim Delvoye?

Delvoye: Héél ver. Je ziet Wim thuis, Wim in zijn atelier, Wim op een tentoonstelling… Hij volgt me overal en schuwt niets. Je ziet me alleen niet op het toilet, hoewel. (lacht) Eigenlijk is het een gevaarlijk iemand om een documentaire te laten maken: hij heeft véél achter mijn rug gedaan. Tijdens de opening van Visionair België heeft hij aan willekeurige bezoekers gevraagd wat ze van mijn kunst denken. En hij heeft een stront van mijn Cloaca gestolen om in een Londense kliniek te laten testen. Het bleek echt menselijke stront, een pak van mijn hart!

Wat is het strafste dat we te zien krijgen?

Delvoye: Dat Ben me zijn rug laat tatoeëren. Ik wist dat en had een hele week geoefend op een tekening, Mister Clean met een strontje, om niet af te gaan op televisie. Maar dan wou hij plots die van de gekruisigde Mickey Mouse. Dat is zeker niet de enige keer dat hij me in het nauw heeft gedreven, al blijft het steeds best grappig.

Zijn er dingen die je anders had gewild?

Delvoye: Mijn accent, maar daar kan Ben weinig aan doen, hé! (lacht) Ik vind het verschrikkelijk om mezelf Engels te horen praten: tijdens de voorstelling van de Duitse versie was ik zelfs blij dat ze mij gedubd hadden.

Helen West Driedelige Britse detectivereeks met in de hoofdrol Amanda Burton, bekend van Silent Witness (22.45 – Vijftv) Offers Nederlandse miniserie over de gevolgen van een zelfmoordaanslag (23.20 – Ned3).

Barbara De Coninck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content