Arie Storm

© PROMOTHEUS

1. De hedendaagse lezer kent het onderscheid niet meer tussen de auteur en de verteller, klaagt je schrijvende hoofdpersoon. Horen we hier de schrijver zelf aan het woord?

Arie Storm: Mensen zijn inderdaad geneigd romans te lezen als waren het autobiografische bekentenissen. Mijn roman Gevoel (2004) gaat over een man van mijn leeftijd die merkt dat de dood van zijn vader hem harder treft dan verwacht. Tijdens een radio-uitzending met publiek las ik voor uit het boek en een paar mensen waren duidelijk ontroerd. Om de sfeer toch weer een beetje luchtig te krijgen merkte ik op dat mijn vader nog leefde, waardoor ik voor hen meteen een oplichter was.

2. Door te lezen word je een beter mens, zegt men dan. Wil je hoofdpersoon alleen maar tegendraads zijn wanneer hij beweert dat je van lezen juist een slechter mens wordt?

Storm: Dat komt allemaal door het idee dat we iedereen aan het lezen moeten krijgen. Waarom lezen mensen graag? Omdat ze graag lezen. Zo eenvoudig is dat. Ik vind het fijn om te doen en ik doe het ongeveer 70 procent van de dag, maar verder denk ik daar niet zo over na. Als ik een boek uit heb, denk ik dus niet dat ik alweer een beetje beter geworden ben, want zo’n effect heeft lezen helemaal niet. Sterker nog, als je dat aan lezen toe gaat schrijven, dan zullen de mensen die je met dat argument over de streep trekt uiteindelijk teleurgesteld raken. Want het zal niet werken bij hen, net zo min als bij iemand anders. Van een boef maak je geen engel door hem een boek toe te stoppen, en je maakt op die manier van een engel ook geen boef. Dat zegt mijn hoofdpersonage alleen maar om een knuppel in het hoenderhok te gooien.

3. Lezen moet je dus alleen doen voor je plezier?

Storm: Precies, en om te genieten van de schoonheidservaring, maar hou het privé. Ga geen boeken cadeau doen aan anderen, want dat zijn altijd de verkeerde. Ik vind lezen niet waardeloos, maar je moet er geen grote claims over maken. Aanvaard dat er mensen zijn die helemaal niet van lezen houden. Mijn ome Henk is 94 geworden en hij was er tot op zijn sterfbed trots op dat hij nooit een boek had gelezen. Voorzover ik weet, had hij een bijzonder gelukkig leven achter de rug.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content