ARETHA FRANKLIN – OTIS REDDING

Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

ARETHA FRANKLIN ****

The Queen of Soul

OTIS REDDING ****

The King of Soul

Soul

Rhino / Warner

WAT?

Het blijft een beetje paternalistisch: twee zwarte artiesten die min of meer in dezelfde periode hun hoogdagen beleefden samen en gelijktijdig bedenken met een tot in de lay-out haast identieke verzamelbox. Platenfirma’s brengen toch ook niet simultaan verzamelaars uit van pakweg Rod Stewart en Meat Loaf, omdat ze toevallig allebei blank zijn en doorbraken in de seventies? Maar goed, voor we ontsteken in een vlammende brief aan het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding: Otis Redding en Aretha Franklin hébben ook wel veel gemeen. Ze maakten allebei naam in de jaren zestig. Ze zijn bij brede consensus uitgeroepen tot respectievelijk King en Queen of Soul. En ze delen hun pensioennummer: Respect, geschreven door Otis, maar naar een hoger niveau getild en definitief geclaimd door Aretha. Het belangrijkste verschil is natuurlijk dat Otis Redding nooit van zijn pensioennummer heeft kunnen genieten, omdat zijn vliegtuig in 1967 te pletter sloeg in een meer in Wisconsin.

GEPREZEN OF VERGUISD?

Zowel Otis als Aretha waren lang het slachtoffer van de muzikale segregatie die ook in het Amerika van de jaren zestig gehandhaafd bleef. Maar ze waren bij de eerste zwarte muzikanten die doorbraken naar het blanke mainstreampubliek en eind jaren zestig al kregen ze allebei hun koninklijke soultitels. Zij is ondertussen door Rolling Stone ook uitgeroepen tot de beste zangeres aller tijden, hij moet zich in een gelijkaardig lijstje van Q tevredenstellen met een vierde plaats, na Elvis, Frank Sinatra en… Aretha Franklin.

EN VANDAAG?

De nieuwe, vierdelige verzamelaars zijn niet de eerste die Otis en Aretha aan elkaar linken, maar ze zijn waarschijnlijk wel de meest exhaustieve. Op The King of Soul staan naast onvermijdelijke hits als These Arms of Mine, Try a Little Tenderness en (Sittin’ on) The Dock of the Bay ook genietbare livenummers en markante covers als Day Tripper en Satisfaction. The Queen of Soul heeft naast klassiekers als Think, Respect en Chain of Fools ook liveregistraties in de aanbieding én extra’s zoals haar versie van The Weight met Duane Allman op gitaar.

CUI BONO?

Otis en Aretha hebben decennia lang hun verlammende slagschaduw geworpen over eenieder die iets wilde betekenen in de soul. Hij deed ook ver daarbuiten het vuur aanwakkeren bij uiteenlopende artiesten als Lionel Richie, Robert Palmer en Van Morrison. Zij deed hetzelfde bij artiestes als Donna Summer, Whitney Houston en Annie Lennox. Aretha’s versie van Respect is zelfs van invloed geweest op de ontwikkeling van rap en hiphop – denk maar aan de ‘R-E-S-P-E-C-T’ in het brugje – en haar songs worden ook vandaag nog gesampeld. Onlangs nog gooide rapper Oddisee I Say a Little Prayer in de mix met Bon Iver – faut le faire!

VINCENT BYLOO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content