Arendsoog

'THE EAGLE'. Kevin Macdonald trekt wijselijk de actiekaart.

In The Eagle, een actie-epos over het legendarische Negende Legioen, duikt ex-documentairemaker Kevin Macdonald de Romeinse geschiedenis in. Veni, vidi, vici?

De schemerzone tussen feit en fictie en tussen waarheid en mythe is voor de Schotse regisseur Kevin Macdonald altijd zijn natuurlijke habitat geweest. Zo reconstrueerde hij eerder de Palestijnse terreuroperatie tijdens de Spelen van München tot de beklijvende actiedocumentaire One Day in September (1999). Zijn funky fictiedebuut The Last King of Scotland (2006) camoufleerde hij als een op feiten gebaseerde pseudobiopic over de Oegandese dictator Idi Amin.

Op zich hoeft het niet te verwonderen dat Macdonald in zijn nieuwe film The Eagle nu ook de Romeinse geschiedenis onder handen neemt, meer bepaald die van het beruchte Legio IX Hispana, het Negende Spaanse Legioen. Daarvoor baseerde Macdonald zich op Rosemary Sutcliffs populaire avonturenroman The Eagle of the Ninth, die zich afspeelt in de tweede eeuw en verhaalt over de jonge Romeinse officier Marcus Flavius Aquila, in de film vertolkt door Channing Tatum. Die tracht, twintig jaar na de verdwijning van zijn vader en de andere soldaten van het Negende Legioen, te achterhalen wat er in doemjaar 117 n.C. met hen is gebeurd. Uit eerbetoon wil hij ook hun verloren aquila of adelaar – het Romeinse veldteken – weer in handen krijgen, nadat heidense stammen ermee aan de haal zijn gegaan.

Was er ten tijde van de publicatie van Sutcliffs boek in 1954 weinig dispuut over het historische feit dat het legioen door opstandige Kelten was afgeslacht, dan zijn historici daar anno 2011 niet meer zo zeker van. Sommigen menen dat het Negende Legioen werd overgeplaatst naar de Rijngrens om daar de Germanen tegen te houden, anderen denken dat het legioen langzaam uiteenviel toen het centrale gezag vanuit Rome afbrokkelde.

Van dat historische debat valt in The Eagle maar weinig te merken, aangezien Macdonald wijselijk de actiekaart trekt en uitpakt met enkele viriele veldslagen in zijn gekende, frenetieke stijl. ‘Een groter dispuut was of we de film überhaupt wel moesten maken’, bekende Macdonald onlangs in Empire. ‘Toen we in preproductie gingen, hoorden we dat Neil Marshall net begonnen was met de opnames van Centurion, ook een historisch actie-epos over het Negende Legioen. Gelukkig besloten de producers dat de scripts genoeg verschilden.’

‘Bovendien gokten we erop dat Centurion geen grote release zou krijgen, wat uiteindelijk ook het geval bleek’, aldus Macdonald. ‘Toch wilden we er zeker van zijn dat er tussen de films genoeg tijd zat.’ Vandaar dat de release van The Eagle – een Brits-Amerikaanse coproductie met een bescheiden budget van 25 miljoen dollar – met een half jaar werd uitgesteld en dat het Negende Legioen in extremis uit de titel verdween. Een slimme zet of een nutteloos achterhoedegevecht? Vanaf deze week kunnen in elk geval ook de Belgische peplumliefhebbers in slagorde richting bioscoop.

THE EAGLE Vanaf 16/3 in de bioscoop.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content