DE ULTIEME EDITIE – Francis Ford Coppola’s surrealistische Vietnamopera is een beklemmende allegorie van de strijd tussen goed en kwaad.

Collector’s Edition (Blu-ray)

1979 / 2001

Film: ****

Extra’s: ****

(Universal)

Alles wat je ooit over Coppola’s magnum opus wilde weten, staat nu op drie Blu-rayschijven geperst. U kunt zich zo onder meer verheugen op de schitterende documentaire Heart of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse van Coppola’s echtgenote Eleanor, enkele boekjes, postkaarten en een negental uren aan bonusmateriaal waarin zo goed als alle aspecten van de productie aan bod komen. Toch zijn het uiteraard de van een heel onderhoudende regisseurscommentaar voorziene filmversie uit 1979, alsook de reduxversie van 2001 die centraal staan. De beeldkwaliteit van de digitale transfer is puntgaaf, haarscherp en een ware ode aan de eclatante fotografie van Vittorio Storaro.

De ontstaansgeschiedenis van Apocalypse Now is eigenlijk al even episch als de film zelf. Scenarist John Milius schreef een volgens Coppola schitterend script, met onder meer de helikopteraanval op de muziek van Richard Wagner. Oorspronkelijk zou George Lucas de film regisseren in zwart-wit, op 16 mm en in een véritéstijl, waarbij Coppola enkel als producent ging optreden. Aangezien Milius al filmplannen had en Lucas Star Wars wilde maken, trok Coppola echter het zeil naar zich toe. De regisseur droomde van een groots spektakel, dat genoeg poen zou opbrengen om de rest van zijn leven kleinschalige arthousefilms te draaien. Het liep anders. Ondanks de sterrenstatus die Coppola onder meer dankzij de twee The Godfather-films genoot, voelde hij zich als kolonel Kurtz. Vooral met de finale van de film heeft hij geworsteld tot het einde van de maar liefst 238 draaidagen in de Filippijnen.

Of het relaas van die moeilijke opnames het bekijken waard is, moet iedereen voor zichzelf uitmaken. Wie enkel de film wil zien, kan zich de aankoop van deze Blu-ray besparen. Voor ieder die geïnteresseerd is in het volledige filmproces, acteursregie, beeldregie, montage, klank, kleur of improvisatie – you name it! – is deze editie een must.

Win vier 2 disc Blu-rays en één 3 disc Collector’s Edition Blu-ray van Apocalypse Now. Zie pagina 5.

TRAKTEERT OP

KNACKFOCUS .BE

PIET GOETHALS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content