WHAT’S IN A NAME.

1 Aphex Twin, qua rariteit kan die artiestennaam al tellen, en echt duidelijk is de oorsprong ervan nooit geworden. Welke uitleg geeft de man zelf?

a Het is een cijfercode. A staat voor 1, b voor 2 en zo kunt u zelf verder rekenen. De eindsom is zijn geboortedatum.

b Richard D. James had een doodgeboren broertje dat ook Richard heette. Aphex Twin zou dan ‘gebroken tweeling’ betekenen.

c Aphex Twin was ooit, oorspronkelijk een duo. Richard D. James draaide in zijn beginjaren onder de naam Twinny’s platen met niemand minder dan Karl Hyde van Underworld.

2 Helaas voor de fans heeft Richard D. James onder talloze pseudoniemen allerlei vinyl op de markt gegooid. Zoek zelf maar uit of het om origineel Aphex-werk gaat. Het is zo erg dat even gedacht werd dat zich achter het anonieme postdubstepwonder Burial de grijns van James schuilhield. Welk alter ego heeft hij nooit gehad?

a Polygon Window

b Purtank

c The Tuss

COME ON YOU CUNTS, LET’S HAVE SOME APHEX ACID!

3 Een undergroundicoon dat populair wordt: mainstreamartiesten, ruik uw kans om uw hipheidsfactor weer op te krikken en vraag een AFX-remix aan. Alleen, met een zelfverklaarde luierik durft dat nogal eens mis te lopen. Eén legende over een indiebandje blijft hardnekkig de kop opsteken: remix besteld en betaald, maar Richard is te druk met het rondcrossen in zijn tank en vergeet de opdracht. Tot de koerier aanbelt en om de herwerking vraagt. James valt uit de lucht en drukt hem een willekeurige tape in handen. De band in kwestie durft de remix – een hoop gekletter en noise – niet te weigeren en plakt die als b-kantje op een single. Welke band wordt in deze stadslegende door de mangel gehaald?

a The Lemonheads

b U2

c The Smashing Pumpkins

4 De eenvoudigste verklaring voor Aphex’ genialiteit? Richard D. James is een alien. Of toch op zijn minst hoogbegaafd. Zelf heeft hij in interviews al aangegeven dat hij zijn muziek droomt – hij zou zichzelf de techniek van lucide dromen hebben aangeleerd – maar vaak wordt ook beweerd dat hij door een hersenknoop verschillende zintuiglijke waarnemingen door elkaar haalt. Kleuren worden klanken, geuren wekken smaken op. Waar of niet, maar de aandoening bestaat in elk geval. Hoe heet die?

a Narcolepsie

b Fisiosie

c Synesthesie

5 Een tank? Hebt u dat goed gelezen? Over James’ leefgewoontes doen ook nogal wat parabels de ronde. Maar inderdaad, Richard heeft thuis een soortement tank staan, althans een pantservoertuig -voor de liefhebbers van rollend militair materieel: een Daimler Ferret. Ook op het gebied van huisvesting heeft Richard D. een geschikte stek gezocht. Dikke muren waren, gezien zijn muzikale terreur, een must – een mens wil de buren niet al te veel op stang jagen. In welk gebouw heeft Aphex Twin zijn kantoor gevestigd?

a Een bank

b Een kerker

c Een atoomschuilkelder

THE BELGIAN CONNECTION

6 Jawel, ons landje heeft meegebouwd aan de carrière van de enigmatische knoppendraaier. Een van de eerste Aphex-albums verscheen op een toen nog Belgisch label. De million-dollar question: welk?

a Wax Virgins

b Saint Jacobs

c R&S

WIN 5X SYRO

Krabbel uw antwoorden op een analoge briefkaart en stuur ze naar onze redactie. Als we een onschuldige hand vinden, krijgt u misschien binnenkort een van de vijf cd’s van Syro die wij mogen weggeven in de bus. Bij nader inzien: surft u toch gewoon maar naar de wedstrijdpagina op knackfocus.be. Want die onschuldige hand, dat wordt geen makkie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content